Lider invest
StoryEditor

[VIDEO] Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije prošle je godine otvorila novi laboratorij, a ove 30 radnih mjesta

04. Studeni 2021.
Galensko-analitički laboratorij u Dugopolju

Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije koja je uložila više od sto milijuna kuna u izgradnju galensko-analitičkog laboratorija u Dugopolju ove je godine dobila posebno priznanje Special Lider invest za poticanje regionalnog razvoja.

- Ovim projektom, financiranom isključivo vlastitim sredstvima u vrijednosti od sto milijuna kuna s PDV-om, omogućili smo povećanje proizvodnih kapaciteta, tehnološko usavršavanje proizvodnje, a samim time i osiguranje dostupnosti farmaceutskih pripravaka najveće kvalitete. Ovo je prvi farmaceutski proizvodni pogon napravljen po najvišim svjetskim standardima (Good manufacturing practice) u južnoj Hrvatskoj - istaknuo je dr.sc. Ante Mihanović, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije.

Galenski laboratorij Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije osnovan je 1967. godine, opskrbljuje više od 900 partnera u Hrvatskoj, a u proteklih pet godina upeterostručili su proizvodnju i prodaju vlastitih pripravaka. Otvaranjem laboratorija u Dugopolju u srpnju prošle godine postojeća proizvodnja koju je činio asortiman od preko 200 proizvoda prebačena je iz Splita u novi proizvodni pogon.

Novi laboratorij se prostire na gotovo 3,5 tisuće četvornih metara, a zamišljen je kao embrio buduće tvornice lijekova. Proizvodni dio sastoji se od 21 čiste sobe u klasama D, C i B, što omogućuje proizvodnju većine farmaceutskih proizvoda.

- Novi visoko tehnološki objekt omogućava stvaranje visoko specijaliziranih radnih mjesta na kojima će se razvijati nova znanja iz područja farmaceutske tehnologije i analitike. Potvrda ispravnosti ove investicije je došla prilikom izbijanja epidemije COVID 19 kada smo osigurali dostupnost alkoholnih antiseptika za sve naše pacijente te preko 900 partnera na području Hrvatske, ali i šire - rekao je ravnatelj Ljekarne Splitsko- dalmatinske županije, koja je kao nastavna baza Studija farmacije Sveučilišta u Splitu, unutar novog proizvodnog pogona otvorila studentski laboratorij i predavaonicu, gdje studenti farmacije izvode vježbe i slušaju predavanja te stječu nova znanja.

U Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije ima nešto manje do 300 zaposlenih, a samo ove godine otvoreno je 30 novih radnih mjesta. Očekuje se da će im prihodi ove godine doseći 340 milijuna kuna, a s opremanjem novog galensko-analitičkog laboratorija planira se završiti do kraja iduće godine.

Kako izgleda novi moderni galensko-analitički laboratorij, pogledajte u videu:

23. travanj 2024 09:48