Lidertrend
StoryEditor

508 Peugeot Sport Engineered – Uvijek jedinstvene performanse

31. Kolovoz 2021.
PEUGEOT 508_1

PEUGEOT na najučinkovitijim vozilima marke, Peugeot 508 fastback i SW, predstavlja prvi dio priče o odjelu PEUGEOT SPORT ENGINEERED. PEUGEOT je osmislio novu vrstu performansi koje ne ugrožavaju okoliš i koje omogućuju spajanje sportskog izgleda i tehnologije u novoj verziji Neo-Performance. Potpis koji čine tri nove linije Kryptonite istovremeno ukazuje na novi identitet odjela PEUGEOT SPORT i podsjeća na svjetlosni potpis serijskih modela, a nadahnuće crpi i iz nasljeđa marke sa stražnjim svjetlima modela Peugeot 504 Coupé.

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED pruža pravo izobilje tehnologije i oslanja se na stručnost inženjera odjela PEUGEOT SPORT. Ti su se inženjeri uvelike dokazali:

  • na međunarodnim natjecanjima kao što je WRC (World Rally Championship), DAKAR, Pikes Peak ili WEC (World Endurance Championship),
  • razvojem konceptnih vozila 208 FE 2013. (46 g CO2/km – od 0 do 100 km/h u 8,2 s) i 308 R HYbrid 2015. (500 KS – okretni moment od 720 Nm - od 0 do 100 km/h u 4,0 s).

Usporedo s lansiranjem te linije, PEUGEOT najavljuje povratak u Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti (WEC) u vrhunskoj klasi LMH (Le Mans Hypercar) od 2022.

Performance linije Peugeot Sport

Njegov pogonski sklop razvija 360 KS i okretni moment od 520 Nm zahvaljujući kombinaciji unutarnjeg izgaranja i električne energije. Taj spoj omogućuje gotovo trenutan odziv. Marka je prvi put postigla ovakve performanse:

  • od 0 do 100 km/h za 5,2 s
  • od 0 do 1000 m za 24,5 s,
  • od 80 do 120 km/h za 3 s
  • najveća brzina od 250 km/h (elektronički ograničena)

Užitak u vožnji utkan je u nasljeđe marke Peugeot. Zato su inženjeri linije PEUGEOT SPORT prilagodili karoseriju modela PEUGEOT 508 kako bi postigli savršen spoj udobnosti i visokih performansi:

  • optimizacija ovjesa koji se može podešavati odabirom između tri načina rada (Comfort/Hybrid/Sport),
  • spuštena karoserija, tragovi prednjih kotača prošireni su za 24 mm, a tragovi stražnjih kotača za 12 mm,
  • prednji kočioni diskovi promjera 380 mm i četveroklipna kočna kliješta,
  • naplatci promjera 20 inča koji dolaze s gumama Michelin© Pilot Sport 4S.

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED razvija 360 KS zahvaljujući kombinaciji snage termičkog motora i dva električna motora, sprijeda i straga. Pogon na četiri kotača osigurava optimalnu vučnu silu bez obzira na vremenske prilike.

image

PEUGEOT 508_3

foto

Na središnjoj konzoli izravno se bira između pet načina vožnje:

  • Electric: za 100 % električni pogon u potpunoj tišini s dometom od 42 km prema protokolu WLTP, što omogućuje pristup gradskim zelenim zonama i oštra ubrzanja zahvaljujući trenutnom odzivu električnih motora,
  • Comfort: Hybrid način s mekše podešenim ovjesom za iznimno udobnu vožnju,
  • Hybrid: način koji automatski odabire između rada termičkog motora i električnog motora ovisno o uvjetima u vožnji kako bi se postigla optimirana potrošnja,
  • Sport: najveća snaga od 360 KS za izniman užitak u vožnji! Taj način utječe na upravljanje, ovjes, mapiranje papučice gasa i zvuk motora. Termički motor osigurava punjenje baterije kako bi uvijek bila dostupna najveća snaga.
  • 4WD: najveća vučna sila u situacijama kada je prianjanje slabo

Što se tiče hibridnog pogona, na 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED radili su stručnjaci marke Peugeot koji su nedavno lansirali Peugeot 3008 HYBRID/HYBRID4 i Peugeot 508 HYBRID i stručnjaci odjela PEUGEOT SPORT koji su pridonijeli svojim iskustvom  u radu s hibridnim pogonom. Mogući su različiti načini punjenja koji se prilagođavaju svakodnevnim situacijama:

  • manje od 7 sati preko standardne kućne utičnice 10A,
  • manje od 4 sata preko snažnije utičnice jakosti 16A,
  • manje od 2 sata preko punionice Wall Box jakosti 32A

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED ima putnički prostor i prtljažnik iste veličine kao i verzije koje pogoni termički motor zahvaljujući pametnoj ugradnji električnih motora i baterije.

image

PEUGEOT 508_13

foto

 Odjel PEUGEOT SPORT ENGINEERED osmislio je novu vrstu iznimnih performansi u verziji Neo-Performance. Ta verzija savršeno spaja sportski izgled i tehnologiju s rekordno niskom emisijom CO2: homologirana je u skladu s protokolom WLTP na 46 g CO2/km, odnosno potrošnjom od 2,03 l/100 km!

Potpuno ispunjavajuće iskustvo

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED crpi znanje i umijeće marke Peugeot u pogledu ležanja na cesti. Inženjeri odjela PEUGEOT SPORT oplemenili su karoseriju kako biste uvijek osjećali vrhunski užitak u vožnji. Zahvaljujući optimalnom podešavanju upravljanja određivanje putanje vrlo je precizno.

Uz njegova četiri kotača i za optimalnu sigurnost, 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED serijski dolazi sa svim sustavima za pomoć u vožnji koji su dostupni u gami PEUGEOT 508: sustavom Night vision za bolju vidljivost noću, prilagodljivim tempomatom s funkcijom Stop & Go, sustavom pomoći za održavanje vozila u voznom traku, automatskim kočenjem u slučaju opasnosti, itd.

PEUGEOT i-Cockpit® dolazi do punog izražaja zahvaljujući kompaktnom upravljaču ukrašenom trima linijama Kryptonite koje su prepoznatljiv element linije PEUGEOT SPORT ENGINEERED i zahvaljujući 100 % digitalnoj instrument ploči u visini očiju. Grafičke animacije na instrument ploči i središnji zaslon HD od 10“ također nose potpis linije za još posebniji ugođaj.

Presvlake na sjedalima „confort-fit” posebno su izrađene od kože, 3D tkanine i Alcantare®. Kabinu krase dvostruki prošivi sive boje Tramontane i Kryptonite. Audiosustav Hi-fi FOCAL® dio je serijske opreme.

Aerodinamičnu karoseriju krase razlikovni elementi koji su karakteristični za tu verziju:

  • sprijeda: prednja maska oštrih linija, prednji odbojnik, ventilacijski otvori i monogram Kryptonite;
  • bočno: tri različite boje s posebnim elementima koji podsjećaju na tri linije na okvirima trokutastih stakala za fastback i na prednjem blatobranu za karavansku SW izvedbu;
  • straga: galvanizirane crne ispušne cijevi, središnji difuzor sjajno crne boje,
  • naplatci od 20 inča koji dolaze s gumama MICHELIN© Pilot Sport 4S, prednjim snažnim kočnim kliještima PEUGEOT SPORT Kryptonite.

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED dostupan je u tri boje karoserije: siva Sélénium, crna Perla Nera i perla bijela Nacré. Svi natpisi na vozilu 508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED crne su boje kako bi se naglasio prirodni sportski izgled modela Peugeot 508.

508 PEUGEOT SPORT ENGINEERED proizvodi se u Francuskoj, a na hrvatsko tržište lansirao se od svibnja 2021. godine.

23. travanj 2024 17:58