Lidertrend
StoryEditor

Alkoholna pića - Pandemijska zlatna koka slavnih

13. Travanj 2021.
Uskoro će tržište alkoholnih brendova čiji su vlasnici slavne osobe biti još kompetitivnije zbog čega ‘bivanje slavnom osobom‘ neće (više) biti dovoljna garancija uspjeha

Nakon mjeseci najave, novo čedo umjetnika, repera, tekstopisca i modnog mogula Travisa Scotta konačno je ugledalo svjetlo dana. Naime, taj talentirani 28-godišnji milijunaš, na tržište je, u suradnji s divom Anheuser-Busch, lansirao alkoholno piće CACTI Agave Spiked Seltzer te se tako pridružio sve većem broju slavnih koji su sreću, a i dolare, umjesto na pozornicama i filmskim setovima, odlučili potražiti u industriji alkoholnih pića. Nedavno je i njegova bivša šogorica, supermodel i influencerica Kendall Jenner objavila da ulazi u biznis s tekilom, lansirajući svoj vlastiti brend - 808, a na listi selebritija koji su se ubacili u priču s 'cugom' nalaze se i glazbeni mogul Jay-Z, glumac Jamie Fox, košarkaš LeBron James, glumica Drew Barrymore i glazbenik Post Malone. Šarmantni George Clooney je pak u biznisu od 'davne' 2013. kada je s partnerima pokrenuo brend tekile Casamigos koji je, samo četiri godine kasnije, prodan Diageu za nevjerojatnih milijardu dolara. I glumac Ryan Reynolds, kako se pokazalo, ima dobar nos za ulaganje u industriju, jer je Diageo za 610 milijuna dolara preuzeo i brend Aviator Gin čiji je on suvlasnik. Izgleda da su slavni u 'cugi' našli svoj zlatnu koku, posebno u ovoj pandemijskoj eri.

No, je li svaki njihov brend predodređen za uspjeh? Odnosno, jesu li slava i pare za ulaganje dovoljni? U Adweeku tvrde - apsolutno ne. Naravno, jednom Travisu Scottu je startna pozicija mnogo bolja nego nekom Peri Periću, ali njegov brend i dalje mora biti autentičan, smislen i rezonirati s potrošačima kao bilo koji drugi.

Autentičan brend

Kao primjer, AdWeek ističe Maison No. 9, brend roséa kojeg je Post Malone lansirao prošle godine u partnerstvu sa svojim menadžerom Dre Londonom i poduzetnikom Jamesom Morriseyom iz Global Brend Equitiesa. Iako taj brend počiva na osobnim preferencijama glazbenika Post Malonea kojemu je rosé omiljeno piće, na ideju da lansira vlastiti došao je Morrisey koji je zapazio da je upravo ta kategorija vina najbrže rastuća te da je sad pravi trenutak za lansirati nešto novo, nešto drugačije, nešto što će privući pažnju potrošača koji su se ionako bacili na istraživanje kategorije. Za razliku od tradicionalnih vinskih brendova, Maison No. 9 se oslanja na komunikaciju s fanovima glazbenika koji je sam redizajnirao bocu i sam osmislio ime - No. 9 je broj njegove omiljene Tarot karte - devetke mačeva koja simbolizira rast nakon velikih izazova. Također, ekipa koja stoji iza roséa, odlučila je fanovima ponuditi majice i kape s logotipom što je, priznat ćete, neobična strategija za vinski brend. Neobična, ali uspješna jer je prva serija Maisona No. 9 uprihodila 12 milijuna dolara.

Kako je za Adweek objasnio pravnik Larry Waks koji je radio na poslovnim 'dealovima' za brendove Casamigos, Cacti, Aviation Gin i Lobos 1707 (brend Le Bron Jamesa), da bi brend bio uspješan slavni vlasnici ga moraju doživjeti kao posao, a ne kao hobi. Moraju biti uključeni u brigu o brendu - od imidža pa do prodaje, a to mnogi ne shvaćaju. Iako nisu otkrili financijske detalje dogovora s Travisom Scottom iz Anscheur-Boscha tvrde da je on 'jako uključen partner', a da je Cacti rezultat njihovog zajedničkog rada te da kompanija nikad dosad nije radila na ovakav način. Ono što je zanimljivo jest što je Scott postao jedan od rijetkih tamnoputih selebritija koji su se uključili u alkoholni biznis. Potrošači, posebno u jeku pokreta protiv rasne, a i rodne diskriminacije, pozdravljaju nove brendove čiji su vlasnici pripadnici manjinske rase ili pak žene jer imaju dojam da su oni mnogo više od samog proizvoda, oni 'mijenjaju svijet na bolje'. Kako zaključuje AdWeek, u budućnosti će tržište alkoholnih brendova čiji su vlasnici slavne osobe biti još kompetitivnije zbog čega 'bivanje slavnom osobom' neće (više) biti dovoljna garancija uspjeha. Drugim riječima, od slave im nema vajde ako uz to neće biti i jako dobri menadžeri.

20. travanj 2024 03:03