Lidertrend
StoryEditor

Amazon planira pametne zvučnike Alexa integrirati u bolnički sustav

01. Studeni 2021.
U Amazonu su uvjereni da će njihova usluga poboljšati produktivnost osoblja zaposlenog u domovima za starije i bolnicama, ali učiniti boravak pacijenata i korisnika ugodnijim i sigurnijim

I dok domaćem zdravstvenom sustavu prijeti kolaps zbog tko-zna-kojeg-po-redu vala pandemije, američke bolnice i starački domovi pokušavaju, uz malenu pomoć Amazona, poboljšati svoju uslugu i olakšati boravak korisnicima. Kako je Amazon podijelio s portalom The Verge, pripremili su dva programa integracije svojih pametnih zvučnika Alexa i to kroz Smart Properties koji omogućava organizacijama kontrolu centraliziranog Alexa sustava. U samim počecima pandemije, vlasnici bolnica i zajednica za starije, javili su se Amazonu i tražili ih da im pomognu s uvođenjem tehnologije pametnih zvučnika u njihove objekte.

Nepoznata cijena

U domove za starije se, primjerice, smjelo ulaziti samo u zaštitnoj opremi, a nerijetko su s korisnicima komunicirali putem poruka koje bi gurnuli pod vrata zbog čega su pametne zvučnike smatrali mnogo učinkovitijim načinom komunikacije i to posebno kad je riječ o obavijestima koje se tiču pojedinih protokola, rasporedu obroka, karanteni ili sl.

Budući da se pametni zvučnici mogu koristiti i za pozive, korisnici mogu sami kontaktirati članove obitelji i prijatelje što, među ostalim, štedi vrijeme osoblju. U bolnicama pak medicinsko osoblje putem Alexe može razgovarati s pacijentima, 'čekirati' njihovo stanje, ali i pacijenti mogu dozvati pomoć ili pitati što ih zanima. U Amazonu su uvjereni da će njihova usluga poboljšati produktivnost osoblja zaposlenog u domovima za starije i bolnicama, ali učiniti boravak pacijenata i korisnika ugodnijim i sigurnijim. Sustav Alexa trenutno je uveden u tri američke bolnice i dva lanca domova za starije, a planiraju nastaviti s nacionalnim širenjem. Iz tehnološkog diva nisu otkrili koliko košta uvođenje Alexe, ali su uvjereni da je integracija takve pametne tehnologije budućnost zdravstvene skrbi. Za Amerikance možda i bliska. Za globalne? Teško.

25. travanj 2024 18:44