Lidertrend
StoryEditor

Bill Gates preporučio pet naslova za čitanje tijekom zimskih blagdana

27. Studeni 2021.
Bill Gates
Na tradicionalnoj listi knjiških preporuka – Annual Holiday List, nalaze se tri romana (dva se mogu nabaviti u domaćem prijevodu) te dva publicistička naslova

Osim što je biznismen, milijarder, filantrop i, za mnoge, kontroverzna ličnost, Bill Gates je i pasionirani čitatelj koji je odmalena gutao naslove znanstveno-fantastičnog žanra. Kako je zapisao na svom blogu Gates Notes, uzbuđivale su priče u kojima su se pomicale granice mogućeg, a sa suosnivačem Microsofta, Paulom Allenom znao je provoditi sate raspravljajući o romanu Zaklada, kultnog romanopisca Isaaca Asimova. Odrastajući okrenuo se čitanju publicistike, ali se odnedavna ponovo vraća omiljenoj beletristici. Upravo se zato na njegovoj tradicionalnoj listi knjiških preporuka – Annual Holiday List, nalaze tri romana (dva se mogu nabaviti u domaćem prijevodu) te dva publicistička naslova:

Klara i sunce, Kazuo Ishiguro, Mitopeja

Gates voli dobru 'robotsku priču' i Ishigurov roman o Umjetnom Prijatelju bolesne djevojčice nije iznimka. Iako se radnja zbiva u distopijskom svijetu, roboti ovdje nisu sile zla već su drugari, prave ljudima društvo. Roman Nobelovca Ishigura posvećen ljubavi prema djeci i žrtvovanju na koje su spremni oni koji ih vole, Gatesa je potaknuo na razmišljanje o tome kako bi život u pratnji super-inteligentnih robota mogao izgledati te bismo li mašine tretirali kao komad tehnologije ili nešto mnogo više.

Hamnet, Maggie O'Farrell, Profil

Ukoliko ste fan Shapespearea, obožavat ćete dirljivu priču o tome kako bi piščev osobni živit mogao utjecati na pisanje jedne od njegovih najpoznatijih drama, zapisao je Gates. Fiktivna priča O'Farrell temelji se na dvije poznate činjenice o čuvenom književniku – da mu je sin Hamnet umro u dobi od 11 godina te da je napisao tragediju Hamlet. Milijarderu se posebno dopao način na koji je O'Farrell zamislila njegovu suprugu, Anne koja je u romanu gotovo nadnaravno biće.

Project Hail Mary, Andy Weir

U svom novom romanu autor poznatog SF romana Marsovac prema kojem je snimljen i istoimeni film, Andy Weir pripovijeda o srednjoškolskom profesoru fizike koji se budi u potpuno novoj galaksiji i nema pojma kako se tamo našao. Kako bi se spasio, profesor koristi svoje znanje iz svijeta znanosti i tehnologije. Gates je ovaj zabavan roman, kako navodi – progutao.

A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence, Jeff Hawkins

Umjetna inteligencija oduvijek je bila velika inspiracija piscima znanstvene fantastike. Želite li naučiti više o tom području, saznati kako doista kreirati pravu umjetnu inteligenciju, ova knjiga nudi neke fascinantne teorije. Hawkins je poznat kao ko-izumitelj PalmPilota, ali je proveo desetljeća istražujući vezu između neuroznanosti i mašinskog učenja, a od ove knjige, tvrdi Gates, nema boljeg uvoda u njegove teorije.

The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race, by Walter Isaacson

CRISPR tehnologija za prepravljanje genoma jedna je od najvećih znanstvenih i tehnoloških dosega današnjice. Iako je Gates s tim inovativnim sustavom upoznat jer njegova fondacija financira projekte koji ga koriste, mnogo je naučio od knjige koju je Nobelovka Doudna napisala sa svojim timom. Posebno mu se dopao način na koji autorica piše o etičkim pitanjima intervencije u genom.

26. travanj 2024 16:35