Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] BMW serije 8: Sličan bratu, ali duži, širi i udobniji

06. Listopad 2019.
Nova osmica stvorena je za uživanje, bilo da krstarite autocestom bilo da se vozite gradskim ulicama. Jedno je sigurno: nećete biti neopaženi

Ako volite brzinu, luksuz i stil koji pruža BMW-ova serija 8, ali ne možete se pomiriti s karoserijom i manjkom vrata na kupeu ili kabriju, novi Gran Coupé iz serije 8 predstavljen na sajmu u Frankfurtu možda je pravi izbor za vas. S istim pogonom kao i prethodnik, ali s više prostora za putnike i prtljagu, s tim se BMW-om lakše živi. Sprijeda izgleda skoro identično kao njegov brat s dvojim vratima, ali s bočne strane razlike su itekako vidljive. Kao što se moglo i očekivati, Gran Coupé je veći, duži i širi od prethodnika. Štoviše, taj BMW najširi je automobil iz ponude tog proizvođača.

Ista tehnologija

Iako robustan, u BMW-u kažu da Gran Coupé ima samo sedamdeset kilograma više od serije s dvojima vratima. Tehnologija je ista u oba automobila: vozi se na istome ovjesu M Adaptiveu i također ima BMW-ov sustav iDrive​.
Motori u Gran Coupéu serije 8 istovjetni su kao u ostala dva modela serije 8. Osnovni je model za novu liniju osmice šestocilindrični benzinski trolitreni ​turbo​motor 840i koji razvija 340 KS, a može upotrebljavati pogon na stražnje ili na sve kotače. Krajnja mu je brzina 250 km/h, a do stotke stiže u 4,9 sekundi. Kupcima će biti dostupan i šestocilindrični dizelski trolitreni motor 840d snage od 320 KS.
Najavljena je i najača verzija M850i ​​xDrive, koja ima benzinski turbomotor V8 snage od 530 KS. Svi motori upareni su s automatskim ​mjenjačem Steptronic ​s osam brzina, a oba, 840i i M850i ​​xDrive, imaju M sportski stražnji diferencijal.

Posvećenost detaljima

Unutrašnjost automobila odlikuje se kvalitetnim materijalima i odličnom završnom obradom u kojoj se vidi velika posvećenost detaljima. Tu su i 'infotainment' s iDriveom, 12,8-inčni digitalni kokpit i 10,25-inčni središnji zaslon na dodir.
Taj se model u Njemačkoj počeo prodavati ovog mjesec. Za osnovni model 840i Gran Coupé trebat će izdvojiti 91.500 eura, a za 840i xDrive 94.800 eura. Dizelska verzija 840d xDrive stajat će 97.000 eura, a najsnažniji benzinac M850i xDrive paprenih 122.700 eura.

19. travanj 2024 02:29