Lidertrend
StoryEditor

Cruella de Vil - Neočekivana modna ikona 2021.

02. Lipanj 2021.
Kostimografkinju Jenny Beavan inspirirali su britanska punk scena 70-tih godina prošlog stoljeća i umjetnici poput Bowieja i Foila koji su modom gradili novi identitet

U kina je konačno stigao novi Disneyev filmski uradak 'Cruella' o jednoj od omiljenih negativki - Cruelle de Vil ili, po 'naški', Zlice od Opaka koju gledatelji poznaju iz priče o 101 dalmatincu. Film kojem se tepa da je hibrid Jokera i Vrag nosi Pradu, prati put Cruelle (odnosno, Estelle) koju utjelovljuje Emma Stone od siromašne, ali talentirane i buntovne sirotice sa snom da postane modna dizajnerica do zlikovke koja je od točkastog krzna dalmatinera poželjela napraviti krzneni kaput (101 Dalmatinac). Tu njenu transformaciju od ambiciozne djevojke do negativke s prepoznatljivom crno-bijelom kosom, prati fantastična kostimografija zbog čega je Cruella definitivna modna ikona 2021.

Maestralna kostimografija

Budući da je moda centralni dio priče (junakinja svoju golemu kreativnost izražava kroz modni dizajn), Disney je angažirao jednu od vodećih imena iz svijeta filmske kostimografije - Jenny Beavan, dvostruku dobitnicu nagrade Oscar i kostimografkinju koja je radila na filmovima poput Gosford Parka, Mad Maxa i Kraljevog govora. Ta legenda u industriji za sebe je znala reći da nije modni dizajn već storyteller koji pripovijeda služeći se modom. Kako je objasnila novinarima Bustlea, znali su gdje će lik završiti za 15 godina (s jedinstvenim modnim stilom, cigaršpicom i neutaživom željom da odere štence), pa je željela kostimima uvjeriti gledatelje da je moguće da lik Estelle postane Cruella (nadimak koji je junakinja prigrlila nakon osobne transformacije).

Budući da se radnja filma odvija u Londonu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Beavan se inspirirala tadašnjom punk scenom i dizajnerima čija moda odiše tim duhom poput Vivienne Westwood, Alexander McQueena ili Johna Galliana, ali i umjetnicima poput Davida Bowieja i Davida Foila kojima je moda pomogla da izgrade potpuno novi identitet. Beaven je dala i svojevrsni hommage buntovnoj praksi prekrajanja odjeće i pretvaranja u nove, unikatne komade. Tako je i junakinja svoju crvenu haljinu iskrojila iz haljine koju je nabavila u second-hand shopu.

Cruellini kostimi su tako postali neodvojiv dio karakterizacije njenog lika, njene transformacije, a budući da ju je Disney portretirao sa zrncem empatije (usput rečeno, Cruella ovdje ne puši svoj prepoznatljivi cigaršpic niti je okrutna prema životinjama) moderna Zlica od Opaka nije negativka, prije antijunakinja. Cruella se odbija podčiniti i igrati po pravilima. Ona je samosvjesna, buntovna i svoja. Vlastite nedostatke pretvara u simbole moći i hrabro se lovi u koštac sa svakim tko joj nanese nepravdu. Cruella de Vil je jedna od najzanimljivijih likova u modernoj filmskoj industriji i, bez sumnje, punokrvna modna ikona.

19. travanj 2024 05:21