Lidertrend
StoryEditor

Deset prirodnih katastrofa 2021. koštale svijet najmanje 170 milijardi dolara

28. Prosinac 2021.
Najskuplja katastrofa 2021. bio je uragan Ida koji je napravio štetu od 65 milijardi dolara, a zastrašujuće poplave u Njemačkoj i Belgiji su druge na listi s 43 milijarde dolara

Za čak 20 milijardi dolara, odnosno 13 posto porastao je trošak deset najvećih klimatskih katastrofa 2021. u odnosu na lani. Kako je izračunala britanska organizacija Christian Aid deset najskupljih prirodnih katastrofa ove su godine prouzrokovale štetu u ukupnom iznosu od 170 milijardi dolara, usmrtile najmanje 1075 ljudi i raselile čak 1,3 milijuna. Do tih su podataka došli temeljem analize prijavljene štete osiguravajućim društvima tako da nije isključeno da konačan trošak nije i veći. Najskuplja katastrofa 2021. bio je, bez sumnje, uragan Ida koji je napravio štetu od 65 milijardi dolara, a zastrašujuće poplave u Njemačkoj i Belgiji su druge na listi s 43 milijarde dolara.

Nerazvijene na udaru

Zimske oluje u Teksasu zbog kojih su, među ostalim, stanovnici ostali bez električne energije, oštetile su svijet za 23 milijarde dolara, a poplave u kineskoj pokrajini Henan za 17,6 milijardi dolara. U izviješću o financijskoj šteti navedeno je da ono pokriva trošak razvijenih zemalja budući da su imovina i infrastruktura većinom osigurani dok to u nerazvijenim zemljama nije slučaj. Kao primjer naveli su Sudan gdje su poplave utjecale na živote preko 800 tisuća ljudi, a financijska šteta nije zabilježena. Da bi stvar bila gora, prirodne su katastrofe ove godine više pogađale manje razvijene zemlje iako one najmanje utječu na klimatske promjene.

Kako prenosi Guardian, sredinom prosinca švicarski je osiguravatelj procijenio da su ekstremni vremenski uvjeti i prirodne katastrofe uzrokovale još veću štetu od one koju je izračunao Christian Aid. Prema njima, riječ je o 250 milijardi dolara i rastu od 24 posto u odnosu na lani.

25. travanj 2024 17:40