12. studeni 2019.

Došel je došel Sveti Martin - Na Festivalu mladog vina predstavljeni brojni vinari

Martinje u Zagrebu   

Piše: Tomislav Radić

Na Martinjski sajam na Trg Bana Jelčića došli su 'Biškupi' iz svih djelova Hrvatske u kojima se obilježava Martinje, krštenje mladog vina. Došel je došel Sveti Martin, vince je krstil, ja ga bum pil - zapopevali su nalarfani biškupi a onda otišli zajedno najprije u Samobor, a zatim u Jastrebarsko.

Martinjskim 'špelancijama' prethodio je Festival mladog vina Portugizac Plešivica i sireva iz Zagrebačke županije koji je održan  od 5. do 8. studenog također na Trgu Bana Jelačića i koji su organizirali Udruga Portugizac Plešivica i Udruga malih sirara Sirek, a onda je večina vinara ostala na Trgu na Martinjskom sajmu.

Na sajmu portugizaca, prvo vino iz ovogodišnje berbe predstavili su PZ Plešivica, Snježana Gregorić, Robert Braje, Josip Braje, VVG Sirovica, Zdenko Vučinić, Danijel Golubić, Krešimir Ivančić, Vlado Majcenović, Krešimir Režek i Franjo Stanišić, a onda su im se na Martinjskom sajmu pridružili i Damir Drago Režek, Ivica Jurkovac, Franjo Gregorić, sa Zagrebačke vinske ceste Marijan Tomurad i Ivan Kefečak te Zvonimir Dukarić s Varaždinbrega.

Kao novitet kušalo se i Portugizac Plešivica Selection, zajedničko vino članova Udruge Portugizac Plešivica u čijoj proizvodnji sudjeluju Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica.

Ocjenjivanje ovogodišnjih portugizaca obavilo je posebno povjerenstvo u Vinskoj kleti Drage Kurtalja na Novoj Vesi u Zagrebu.  Najbolju ocjenu dobio je portugizac plešivičke vinarije Drago Damir Režek, a drugo i treće mjesto podijelili su Marica Golubić i Krešimir Režek.

- Posebnost je u tome, što smo od odabranog grožđa s najboljih položaja proizveli 1300 litara mladog vina pod zajedničkom etiketom i nazivom Portugizac Plešivica Selection. Na ovaj smo način iznova povezali naše članove ali i vinoljupce koji cijene tradiciju pijenja mladog portugisca – rekao je Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica.

Portugizac se u ove hladnije dane može lijepo sljubiti s jelima od divljači, tamnim mesom te nezaobilaznim kestenima i sa sirevima.

Pored vina posjetitelji su mogli kušati i razne sireve sirana Šestak i Kusanovec sa 'Ceste sira Zagrebačke regije'.

- Cilj udruživanja i povezivanja malih sirara je u unaprjeđivanju sirarske djelatnosti, zajedničkom predstavljanju i podizanju kvalitete proizvoda te razmjeni iskustva i pružanje stručne pomoći za što uspješniji plasman sira ali i drugih mliječnih proizvoda  – rekla je Romina Zadravec, predsjednica Udruge Sirek.

Na ocjenjivanju sireva Zagrebačke županije, koje je održano 14. listopada u Buzinu, bilo je 16 sireva u tri kategorije (trinaest kravljih i tri kozja). Dodijeljeno je jedno brončano odličje za OPG Golubić Marica, pet srebrnih za OPG Lončar Štefica, OPG Puljko Štefica, OPG Furnkran Katarina i OPG Zadravec Romina te deset zlatnih za OPG Golubić Marica, OPG Furnkranz Katarina, OPG Zadravec Romina, OPG Grčević i siranu Jurkas čiji je sir gauda s ljutom paprikom šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja.