Lidertrend
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Elegantan, ekstravagantan i jedinstven: novi Porsche 911 Targa na tržište stiže u kolovozu

18. Svibanj 2020.
tagra red

Porsche je za ovo ljeto kompletirao svoj klasični trio sportskih vozila. 911 Targa 4 i 911 Targa 4S debitiraju nakon Coupéa i Cabrioleta kao treća opcija karoserije nove Jedanaestice. Izražena karakteristika ostaje inovativni, potpuno automatski krovni sustav. On se kao i kod legendarnog iskonskog modela Targe iz 1965. godine sastoji od karakterističnog širokog obruča, pokretnog dijela krova iznad prednjih sjedišta i savijenog stražnjeg stakla, a zatvara ili otvara se u 19 sekundi.

image
Tagra iz
foto

Šestocilindarski bokser motor s tri litre zapremnine i biturbo punjenjem znači da 911 Targa 4 postiže snagu od 283 kW (385 KS) i s opcionalnim Sport Chrono paketom postiže ubrzanje do 100 km/h za 4,2 sekunde, što je jednu desetinku brže nego dosad.

Motor u 911 Targa 4S postiže snagu od 331 kW (450 KS) te do stotke stiže za 3,6 sekundi što je pak četiri desetinke brže u usporedbi s prethodnikom. Najveća brzina modela 911 Targa 4 je 289 km/h, a kod modela 4S 304 km/h. Kod oba modela, motori su upareni s mjenjačem s osam stupnjeva i pametnim pogonom na sve kotače, a Model 911 Targa 4S može se alternativno naručiti i s novorazvijenim manualnim mjenjačem sa 7 brzina uključujući Sport Chrono paket.

Nove tehnologije dodatno proširuju spektar ponude za oba modela pa je po prvi puta dostupan Porsche InnoDrive uključujući tempomat za održavanje razmaka. S razvijenom Smartlift funkcijom može se programirati povećanje razmaka od tla za svakodnevnu potrebu. Te opcije se nadopunjuju opsežnom opremom Porsche Tequipmenta i novim mogućnostima individualizacije Porsche Exclusive Manufakture.

Kao i modeli 911 Carrera, obje varijante 911 Targa profitiraju od veće snage snažnih šestocilindričnih bokser motora zapremnine od tri litre. To ide u prilog performansama i praktičnosti u svakodnevici.

image
tagre porsche
foto

Kod novih modela 911 Targa elektronički upravljani varijabilni sustav prigušivanja PASM (Porsche Active Suspension Management) spada u serijsku opremu. Karakteristike prigušivanja automatski prilagođava u pogledu udobnosti vožnje i upravljanja pojedinoj situaciji vožnje i raspolaže s dva ručno podesiva dijagrama.

Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) uključujući elektronički upravljanu diferencijalnu bravu stražnje osovine s potpuno varijabilnom raspodjelom momenata spada kod modela Targa 4S također u serijsku opremu i dostupno je opcionalno i za model Targa 4. Kao i ostali modeli Porsche 911 osme generacije i Targa modeli serijski raspolažu Porsche Wet Modeom. Senzori u prednjim kućištima kotača prepoznaju mokar kolnik. U tom slučaju se vozaču preko signala u kokpitu savjetuje da ručno prebaci na Wet Mode. Na taj način se neposredni odziv pogona prilagođava tako da se osigurava maksimalna stabilnost vožnje.

Vanjštinu modela 911 Targa krase dizajnerski elementi generacije modela 992. Sprijeda karoseriju označavaju znatno izraženija kućišta kotača u usporedbi s prethodnim modelom. Između LED svjetla prednji poklopac dobiva dizajn prvih generacija modela 911. Na stražnjem dijelu vozila dominira širi stražnji spojler koji se može varijabilno izvući. Uz iznimku prednjeg i stražnjeg dijela, cijela vanjska obloga sastoji se od aluminija. Interijer odgovara modelima 911 Carrera i karakteriziraju ga jasne i ravne linije armaturne ploče s uvučenom razinom instrumenata. Očito je da su kod dizajniranja Tagre, uzor bile Jedanaestice iz 70-ih.

image
tagra black
foto

Osim tahometra koji je tipično za Porsche smješten u sredini, dva tanka zaslona slobodnog oblika bez okvira proširuju prikaze informacija za vozača. Ispod 10,9-inčnog centralnog zaslona za Porsche Communication Management (PCM) nalazi se kompaktna jedinica sklopki s pet tipki za direktan pristup važnim funkcijama vozila. PCM između ostalog serijski obuhvaća online navigaciju temeljem podataka pohranjenih u oblaku i sustav Connect Plus.

Model 911 Targa 2.0 iz 1965. godine bio je preteča novom konceptu vozila. Na početku se Targa prodavao još kao „sigurnosni kabriolet sa zaštitnim lukom za slučaj prevrtanja“. No ubrzo se vozilo s krovom koji se može skinuti etabliralo kao samostalni koncept i razvilo u stilsku ikonu. S modelom 911 Targa Porsche do danas povezuje dva svijeta: Prednosti „vožnje s otvorenim krovom“ u Cabrioletu su kombinirane sa svakodnevnom udobnošću i sigurnošću Coupéa

Novi modeli 911 Targa stižu na tržište od kolovoza 2020. godine. Cijena za Hrvatsku još nije poznata.

19. travanj 2024 03:15