Lidertrend
StoryEditor

Etsy preuzeo omiljenu ‘resale‘ trgovinu generacije Z - Depop

02. Lipanj 2021.
Tržište preprodaje (resale) ima ogroman potencijal za rast, a njega će u najvećoj mjeri generirati upravo mlađe generacije. Očekuje se da će do 2023. to tržište vrijediti 51 milijardu dolara.

Digitalna šoping platforma Etsy za 1,6 milijardi dolara preuzela je jednu od najpoznatijih platformi za prodaju second-hand odjeće i obuće - Depop. Kako prenosi Financial Times, ta je akvizicija dio strategije Etsyija da svoj portfelj proširi na mlađe generacije kupaca, posebno one zainteresirane za second-hand i održivu modu. Depop je, naime, jedan od pionira 'resale' tržišta koji je još prije deset godina prepoznao potencijal online preprodaje second-hand i vintage odjeće i obuće.

Širenje na mlade

Aplikacija Depop broji više milijuna aktivnih korisnika, a njih preko 90 posto je mlađih od 26 godina, odnosno pripada generaciji Z. Etsy, s druge strane, privlači nešto stariju demografiju, a prosječna dob prodavača koji koriste tu platformu za prodaju svojih rukotvorina je 39 godina.

Kako je u priopćenju objasnio izvršni direktor Etsyija Josh Silverman, tržište preprodaje (resale) ima ogroman potencijal za rast, a njega će u najvećoj mjeri generirati upravo mlađe generacije. Točnije, očekuje se da će do 2023. to tržište vrijediti 51 milijardu dolara, a samo u Americi očekuje se da će ostvariti godišnji rast od 39 posto.

Engleski Depop, osnovan 2011., zarađuje posredovanjem u prodaji, a lani su im prihodi iznosili 70 milijuna dolara što je dvostruko više nego 2019. Njihova mreža od četiri milijuna kupaca i dva milijuna prodavača je 2020. trgovala proizvodima ukupne vrijednosti od 650 milijuna dolara.

Depop je sklopio partnerstvo s brendovima poput Adidasa, Benettona i Ralph Laurena koji također žele sudjelovati u lukrativnom tržištu resalea i pokazati svojim kupcima kako brinu za održivost.

- Imamo istu misiju i jednake vrijednosti. Trgovinu želimo učiniti što humanijom. Želimo podržati kreativne poduzetnike - zaključio je Silverman u priopćenju.

18. travanj 2024 16:09