Lidertrend
StoryEditor

Facebook ograničava reklamiranje mlađima od 18

28. Srpanj 2021.
Osim što oglašivači neće moći ciljati na maloljetnike prema njihovom interesu i njihovoj aktivnosti na internetu, mlađi od 16 neće moći otvarati javne profile. No, to i dalje nije dovoljno da mreže budu sigurne za najmlađe

Tehnološki div Facebook odlučio je značajno ograničiti ciljano oglašavanje mlađima od 18 godina. Kako su u utorak izvijestili iz kompanije, oglašivači će i dalje moći ciljati svoje mlađe potrošače prema dobi, spolu i lokaciji, ali ne i prema interesima i njihovoj aktivnosti na drugim stranicama i aplikacijama. Odluka koja na snagu stupa za par tjedana odnosi se ne samo na društvenu mrežu Facebook već i Instagram te aplikaciju Messenger. Također, kompanija se odlučila bolje pobrinuti za sigurnost klinaca mlađih od 16 godina i to tako što će im zabraniti otvaranje javnih profila. Oni će 'po difoltu' biti pretvoreni u privatne sve kako bi njihovi mladi vlasnici mogli bolje kontrolirati tko gleda i komentira njihove virtualne profile.

Instagram za klince

Ono što je zanimljivo jest što su te nove politike zaštite maloljetnika na društvenim mrežama kreirane nakon što su kompaniju sasule kritike zbog novog projekta - Instagrama za klince. Zuckerberg i njegov tim pravdali su se da nisu baba roge koje se žele okoristiti djecom već, naprotiv, žele im osigurati zaštićeni virtualni prostor koji će oni moći koristiti uz roditeljski nadzor. Naveli su da je takvo što dobra stvar jer im omogućava da na mreži egzistiraju 'legalno', a ne lažući o svojim godinama.

Međutim, tu ideju nisu samo odlučili pokopati korisnici društvenih mreža već i neki američki zakonodavci, pravnici i borci za prava djece i to s čvrstim argumentom da jednostavno nema potrebe tako ohrabrivati djecu da vise na društvenim mrežama koje su ionako najveći uzročnik depresije, usamljenosti i anksioznosti kod mladih. Također, naveli su i da klinci (posebno tinejdžeri) žele biti na mrežama 'za odrasle', njih nešto skrojeno za njihov uzrast i ne zanima tako da Instagram Kids neće riješiti problem nelegalnog boravka na mreži.

Iako još uvijek nije poznato u kojoj je točno fazi razvoj te mreže za klince, cinici će reći da novim strategijama zaštite (od stalkera, ali i oglašivača) Facebook želi umiriti kritičare i dokazati da zaista brine o sigurnosti najmlađih. No, unatoč trudu, ključan problem - laganje u vezi godina i otvaranje profila na mrežama 'za odrasle' i dalje ostaje neriješen.

19. travanj 2024 21:02