Lidertrend
StoryEditor

Finale natjecanja Eurosong oborilo rekorde gledanosti

24. Svibanj 2021.
Iako portal posvećen Eurosongu - ESCplus još uvijek ne raspolaže podacima o ukupnoj gledanosti finalne večeri, pojedine su zemlje prijavile rekordne brojke.

Ovogodišnji izbor najbolje pjesme Europe (i Australije) Eurovision 2021. ostat će zabilježen kao jedinstven u novijoj povijesti. I to ne samo zbog toga što su Hrvati bili zadovoljni s poslanom pjesmom i ujedinili se u žalosti jer nije prošla polufinale. Naime, sasvim je izgledno da će 65. izdanje natjecanja i prvo organizirano u 'novo normalnom' oboriti i rekordne gledanosti. Iako portal posvećen Eurosongu ESCplus još uvijek ne raspolaže podacima o ukupnoj gledanosti finalne večeri, pojedine su zemlje prijavile rekordne brojke.

Večer iznenađenja

Tako je, primjerice, u zemlji domaćinu ovogodišnjeg Eurosonga, Nizozemskoj, finale ostvarilo udjel u gledanosti od nevjerojatnih 78,5 posto (5,4 milijuna gledatelja) što je najveća brojka u novom mileniju. U Grčkoj je više od polovice gledatelja pred malim ekranima, odnosno 50,2 posto pratilo posljednju večer, a nešto manji udjel zabilježen je u Ujedinjenom Kraljevstvu (48,5 posto) iako njihov predstavnik na natjecanju nije ostvario ni jedan bod.

Najbolju gledanost od 2009. zabilježila je Francuska s udjelom od 31,4 posto, dok je u pobjedničkoj Italiji gledanost od 24,7 posto najviša u posljednjih deset godina i druga najviša otkad je mjerenja (1991.).

I Finska se može pohvaliti dobrim brojkama. Osim što su njihovi kandidati završili na šesto mjestu, zadnju večer je gledalo oko 1,7 milijuna gledatelja što je najbolji rezultat od 2007. kada su bili domaćini Eurovisiona.

Zanimljivost ovogodišnjeg natjecanja je i ta što su na društvenim mrežama natjecanje najviše komentirali milenijci - 47,8 posto sadržaja na društvenim mrežama kreirali su korisnici između 25 i 34 godine, a 40 posto oni između 18 i 24 godine. Kad je o spolnoj strukturi riječ, od ukupne Eurosong publike na društvenim mrežama 56,7 posto je bilo žena, a 43,3 posto muškaraca.

25. travanj 2024 17:27