Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Ford Mustang Mach-E: Potpuno električni gradski terenac

01. Prosinac 2019.
ford mustanf mach e_1
Kultna marka ovoga je puta doživjela dvije velike promjene: prvi put nakon pedeset pet godina Mustang je proširen i vozi isključivo na električni pogon. Zamišljen je kao konkurent Teslinu Modelu Y

Ford Mustang Mach-E naziv je novog električnog SUV-a koji je kompanija predstavila prošli tjedan. Za početak treba reći da je linija automobila Mustang prvi put nakon 55 godina proširena. Ford je u Los Angelesu uoči otvorenja tamošnjeg sajma automobila svijetu predstavio novi Mustang. No ovoga puta pod kultnom se markom nije našao ni neki veliki američki 'muscle car' ni njegova elektrificirana verzija – Ford Mustang Mach-E potpuno je električni gradski terenac. Novi je to dodatak Mustangovoj liniji još od 1964., ali i konkurent Teslinu Modelu Y.

Nova tehnologija i tradicija

U prodaju bi trebao biti pušten potkraj sljedeće godine s početnom cijenom od oko 44.000 dolara. Električni pogon novog Mustanga ubrzavat će do 100 km/h u manje od pet sekundi i imat će 337 KS (jača verzija 465 KS) i 830 Nm okretnog momenta. Ugrađene baterije davat će mu autonomiju od oko 600 km u verziji 'extended range'​. Mustang Mach-E rezultat je dugogodišnje tradicije te kompanije, suvremene tehnologije te potreba i želja kupaca. Trebao bi ponuditi snagu, brzinu, zabavu u vožnji, napredne mogućnosti, povezivost i sve što nude e-automobili.
– Ovo je jedan od najuzbudljivijih automobila koje je Ford ikada predstavio – izjavio je predsjednik te kompanije za Europu Stuart Rowley.

Tri načina rada

Vozačima će se nuditi tri načina rada, Whisper, Engage i Unbridled, koji će osim namještanja pogona i upravljanja mijenjati ambijentalnu rasvjetu i zvukove kako bi potpuno prilagodili iskustvo vožnje. Za potpunu prilagodbu navikama vozača pobrinut će se i ugrađeni 'infotainment'-sustav ​SYNC​ koji će se oslanjati na strojno učenje kako bi bolje služio vozaču i 'naučio' njegove preferencije. Dakako, povezivanje s mobitelima bit će moguće s pomoću Apple CarPlaya, Android Auta i AppLinka. Baterije Mustanga Mach-E punit će se najvišom snagom od 150 kW, zato bi oko 93 kilometra dometa trebalo biti moguće dodati u samo deset minuta na brzoj DC punionici. Od 10 do 80 posto Mustang će se na istoj punionici napuniti za oko 38 minuta. 

25. travanj 2024 07:34