Lidertrend
StoryEditor

Francuski modni div Kering zabranio korištenje krzna svim brendovima u portfelju

24. Rujan 2021.
Krzno, moda
Pionirska praksa Guccija nastavit će se i u drugim modnim kućama u vlasništvu Keringa, pa se tako krzno više neće moći vidjeti u kolekcijama Balenciage, Bottega Veneta, Alexandera McQueena, Brionija i Saint Laurenta

Četiri godine nakon što je mega-brend Gucci prestao koristiti životinjsko krzno u svojim kolekcijama, modni div Kering (vlasnik Guccija) proglasio je da im čitav portfelj postaje fur-free. Pionirska praksa Guccija, kako su danas objavili, nastavit će se i u drugim modnim kućama u vlasništvu Keringa, pa se tako krzno više neće moći vidjeti u kolekcijama Balenciage, Bottega Veneta, Alexandera McQueena, Brionija i Saint Laurenta. Kako su  izjavili u priopćenju, Kernig želi postati lider u održivosti, jer smatraju da je luksuz neodvojiv od najviših ekoloških standarda i društvenih vrijednosti. – Kad je riječ o dobrobiti životinja, Grupa je uvijek pokazivala spremnost da poboljša prakse unutar svog lanca nabave i, generalno, industrije luksuza. Došlo je vrijeme da napravimo još jedan korak naprijed te u potpunosti zabranimo krzno. Svijet se promijenio, kao i naši klijenti, a luksuzni se sektor tome mora prilagoditi – stoji u priopćenju.

Želje kupaca

Inače, grupa Kering u prošloj je godini ostvarila prihod od 13,1 milijardu eura, a ovim potezom nastoji zadovoljiti rastuću potražnju potrošača za luksuznim krznenim alternativama. Naravno, u tome nisu jedini. Posljednjih godina niz igrača iz svijeta modnog luksuza, ali i fast-fashion industrije bira 'fur-free' politiku. Tako su, primjerice, Canada Moose i Moose Knuckles najavili da uskoro izbacuju krzno iz svojih kolekcija, a igrači poput H&M-a, Gapa, Urban Outfittersa i J. Crewa već neko vrijeme ne prodaju krznene komade. Također, sve veći broj brendova prestaje koristiti kožu te pronalazi materijale koju joj mogu biti dostojna zamjena. Ako je suditi prema recentnim istraživanjima u vezi korištenja kože i krzna u modnim kolekcijama, riječ je o trendu koji je tu da ostane. Tako, primjerice, istraživanje The Vegan Societyija pokazuje da 95 posto kupaca iz Velike Britanije želi vidjeti više vegan-friendly modnih brendova, a gotovo polovina (48 posto) bi voljela da ta politika bude usvojena u čitavoj modnoj industriji.

24. travanj 2024 16:49