Lidertrend
StoryEditor

Jazz bajka ponovno u Zagrebu

21. Studeni 2019.
Wadada Leo Smith

Nakon dugih pet godina pauze, u Zagreb se napokon vraća najjači jazz festival na ovim prostorima s poznatim potpisom Dražena Kokanovića, poznatog organizatora vrhunskih jazz koncetara u Hrvatskoj. Ovogodišnje 11. izdanje Zagrebačkog jazz festivala održava se od 17. do 25. studenog. Prošlog vikenda u sklopu festivala već je u Tvornici kulture nastupio Bassekou Kouyate & Ngoni Ba, kojeg su kritičari nazvali afričkim Jimmyjem Hendrixom, a ovog vikenda jazz bajka se nastavlja u prostorima Muzičke akademije.

Tako 22. studenog nastupa jedinstveni duet Vijay Iyer & Wadada Leo Smith koji nagovješćuje nešto posebno, nešto što do sada uživo nismo imali priliku čuti. Prema informacijama koje je pripremio jazz novinar Davor Hrvoj, Vijay Iyer slavni je američki jazz glazbenik indijskog podrijetla, koji je diplomirao matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale, doktorirao tehnologiju i umjetnost na Sveučilištu California i redovni je profesor na Harvardu. Iyer je u djetinjstvu petnaest godina učio svirati klasičnu violinu, ali usporedo je, kao samouk, svirao i glasovir.

Za jazz se zainteresirao kao srednjoškolac i tijekom karijere svirao je s vodećim glazbenicima suvremena i free jazza. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada, a nekoliko puta proglašavan je jazz umjetnikom godine i najboljim jazz pijanistom. Proglašen je i jednim od pedeset najutjecajnijih Indijaca u svijetu. Na zagrebačkom koncertu nastupit će s trubačem Wadadom Leom Smithom, jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našega doba koji se dokazao u području avangardnog jazza i slobodne improvizacije, a kao skladatelj poznat je po korištenju sistema grafičke notacije zvane ankhrasmation koju je sam razvio. Kao vođa sastava snimio je više od pedeset albuma. 

Na istoj lokaciji u nedjelju 24. studenog nastupit će jedan od najistaknutijih mladih jazz umjetnika, pijanist Aaron Diehl, koji je klavir  počeo učiti kao sedmogodišnjak, a kao sedamnaestogodišnjak bio je finalist natjecanja Jazz at Lincoln Center’s Essentially Ellington na kojem mu je dodijeljena nagrada “Outstanding solist”. Tijekom karijere snimio je četiri albuma pod svojim imenom i ostvario suradnje s međunarodno priznatim umjetnicima i ansamblima. Diehl je umjetnički ravnatelj Catskill Jazz Factory, organizacije posvećene razvoju zajednice zasnovanom na američkim izvornim oblicima umjetnosti. 

Festival završava u ponedjeljak, nastupom osebujnog izraelskog basista i skladatelja Omera Avitala koji živi u New Yorku. Kako piše Hrvoj, Avital je u mnogo čemu odgovoran za stavljanje Izraela zemlje na jazz mapu, nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom. Fasciniran virtuoznošću Jaca Pastoriusa posvetio se u početku bas gitari, ali slušajući ploče Dukea Ellingtona, Charliea Parkera i Charlesa Mingusa prihvatio se kontrabasa koji svira i danas. Omer Avital kombinira glazbu iz njegovog kulturnog miljea s modernim zapadnim jazzom i prozvan je glazbenim multilingvistom.

Ulaznice za 11. Zagrebački Jazz Festival mogu se kupiti u sustavu Eventima, po cijeni od 130 do 150 kuna.

25. travanj 2024 13:05