Lidertrend
StoryEditor

Jedna od najuspješnijih zvijezda TikToka ima 1,3 milijuna pratitelja, 97 godina i preživjela je Holokaust

19. Listopad 2021.
U 60 dana od otvaranja profila, videa u kojima Lily Ebert priča o užasima Holokausta pregledana su preko 100 milijuna puta na TikToku i oko 30 milijuna Twitteru

Zahvaljujući pandemiji i mjesecima provedenim kod kuće, mnogi su se smrtnici, iz čiste dokonosti, dohvatili društvenih platformi i počeli kreirati sadržaj. Sretnike među njima 2021. je prometnula u medijske zvijezde, ali ni jedna nije toliko posebna kao TikTok zvijezda Lily Ebert. Lily, naime, ima 1,3 milijuna pratitelja, 97 godina i jedna je od rijetkih svjedoka užasa Holokausta.

Budući da je zbog Covida-19 mjesece provela zatvorena u kući, njen praunuk, Dov Forman, predložio joj je da otvori TikTok profil te s publikom podijeli svjedočanstva o vremenu provedenom u Auschwitzu te tako nastavi s dijeljenjem priča o nacističkim užasima kako oni nikad ne bi bili zaboravljeni.

Lilyno obećanje

Kako je objasnila medijima, Ebert je svom ocu koji je 1942. ležao na samrtnoj postelji dala obećanje da će se brinuti o svom bratu i sestrama ne sluteći da će svega par godina kasnije SS vojska na čelu s dr. Mengeleom razdvojiti obitelj. Nakon što je nacistička vojska ušla u židovski geto u Budimpešti te Židove transportirala u Auschwitz, Anđeo smrti, dr. Mengele, iz kolone je izdvojio majku, sestru i brata poslavši ih na jednu stranu, a Ebert s još dvije sestre na drugu. U tom trenutku Ebert je bila potpuno nesvjesna činjenice da Mengele logoraše dijeli na one koji će živjeti i one koji će nestati u dimu.

Pukim čudom i nevjerojatnim spletom okolnosti, Ebert i njezine dvije sestre uspjele su preživjeti četiri mjeseca tvornice smrti. Zahvalna zbog druge prilike za život, Ebert se zarekla da će do smrti govoriti o užasima nacističkih radnih i konc-logora. Tijekom života, koristila je svaku priliku da govori o svom životnom putu, ali je tek zahvaljujući TikToku, njeno svjedočanstvo dobilo toliko masovnu publiku.

Važna tema

Videa koja snima i objavljuje njezin praunuk isprva je pratilo tek desetak korisnika, ali se u svega nekoliko mjeseci sljedba povećala na 1,3 milijuna. U 60 dana od otvaranja profila, sadržaj je pregledan 100 milijuna puta na TikToku i oko 30 milijuna Twitteru. Ebert tvrdi da uspjeh njenog profila leži u činjenici da su pratitelji shvatili da je to prostor na kojem mogu pitati što ih god zanima, bez straha da će se osoba (preživjeli) osjećati loše, da će ga to gurnuti u sjećanja i traume koja želi zaboraviti. Ili, kako je izjavila TikTok zvijezda: 'Mnogi se boje postaviti pitanje, ali ja smatram da moraju, jer uskoro neće imati koga pitati.'

Ono što je zanimljivo jest što Ebert ima talent i za kreiranje neformalnog, manje ozbiljnog sadržaja, pa se tako mogu pronaći i video-isječci s prizorima iz svakodnevnog života poput zalijevanja cvijeća. Potaknuta uspjehom TikTok profila, Ebert je uz pomoć praunuka dovršila i svoju autobiografiju 'Lilyino obećanje' koja je na virtualne police knjižara stigla početkom rujna. U svakom slučaju priča o hrabroj Lily Ebert svjedoči i o snazi društvenih mreža koje, ako su u dobrim rukama, mogu širiti ljubav, a ne samo mržnju.

25. travanj 2024 04:08