Lidertrend
StoryEditor

Jeste li ‘cheugy‘?

10. Lipanj 2021.
Na čuvenoj platformi TikTok viralan je postao termin cheugy koji opisuje estetiku milenijaca koja je bazična, demode, koja izaziva osjećaj susramlja kod mlađih ili pak odaje dojam da se osoba previše trudi da bude u trendu

Kao da nije dovoljno što je sirote milenijce zahvatila druga ekonomska kriza u njihovom relativno kratkom životu (rođeni 1981.), što zbog (ne)prilika kasno odlaze iz obiteljskog gnijezda, rjeđe sklapaju brakove i manje zarađuju nego prethodne generacije, još ih i mlađa ekipa (generacija Z) zadirkuje zbog nedostatka stila. Na čuvenoj platformi TikTok viralan je postao termin cheugy (čita se kao ču-gi) koji opisuje estetiku koja je bazična, demode, koja izaziva osjećaj susramlja kod mlađih ili pak odaje dojam da se osoba previše trudi da bude u trendu. Isto kao što su milenijci zadirkivali starije, svoje roditelje, u njihovim pokušajima da budu moderni tako se sad i generacija Z izruguje milenijcima, ali to čini javno, na društvenim profilima, da vide milijuni.

Bunt protiv marketinga

Iako je termin 'cheugy' izmislila američka srednjoškolka Gaby Rasson prije osam godina, on je tek sad postao dijelom mladenačkog slenga. Na TikToku svakodnevno se objavljuju na deseci videa koji detaljno objašnjavaju što je 'cheugy' i kakve osobe su 'cheugy', a primjeri variraju od Neutrogeninih ružičastih maramica za čišćenje lica, citata 'Live, Laugh, Love', Uggsica, teraco pločica, votke s okusom maline pa do odraslih koji su fanovi Disney junaka, Harry Pottera ili pak serije Prijatelji.

Kako je nedavno zapisao magazin Vogue, stavi li se na stranu duhovitost, to isticanje 'cheugy' estetike može tumačiti i kao bunt protiv marketinga. Naime, milenijci (posebno mlađi u generaciji) su prva generacija koja se nakvačila na društvene mreže, usvojila Instagram kulturu i aktualne trendove bilo da je riječ o modi ili načinu izražavanja. Oni su prvi koji su na svojoj koži osjetili što znači biti 'lajkan' - like je postao valuta njihove osobne kvalitete.

Iako i generacija Z, dakako, živi na društvenim mrežama i traži odobrenje od virtualne publike, oni su pokretači drugačije vrste trendova poput DIY kulture, aktivizma i 'resalea'; mnogo više igraju na kartu individualnosti, a manje uklapanja u ono što je sad moderno. Zapravo, kod njih je moderno ne biti moderan. Trebaju li se milenijci osjećati loše zato što im mlađi govore da su 'cheugy'? Apsolutno ne, kaže Vogue. Samo razmislite koliko se žestoko trudite biti u trendu (jer to je 'cheugy') i - live, laugh, love.

20. travanj 2024 04:29