Lidertrend
StoryEditor

Kineski Crni petak – ovogodišnji Dan samaca mogao bi srušiti prošlogodišnji prodajni rekord

11. Studeni 2021.

Danas je Dan samaca, najveći svjetski godišnji šoping-događaj kojega je kineska internetska trgovina Alibaba započela još 2009. godine, po uzoru na američki Crni petak (Black Friday), no u nešto većem opsegu. Kako prenosi portal Statista, niti Crni petak niti Cyber ponedjeljak ne mogu se uspoređivati s ovim kineskim šoping-festivalom. Prošlogodišnji bruto obujam prodane robe iznosio je 74,1 milijardu dolara na svim Alibabinim platformama, dok su brendovi na Crni petak i Cyber Monday sveukupno uprihodili 22,1 milijardu dolara.

11 dana kupovanja

No, iako Alibaba zbog restrikcija Pekinga ove godine nastoji smanjiti uobičajenu strku oko Dana samaca, ovaj bi događaj, također zvan Double 11, i dalje mogao oboriti prošlogodišnje prodajne rekorde.

Kako prenosi Business Insider, tijekom rastegnutog trajanja festivala od 11 dana, od 1. do 11. studenoga, ove je godine svaki od 382 brenda već premašio prodaju od 100 milijuna kineskih juana ili 15,6 milijuna dolara. Među tim brendovima su Apple, L'Oreal i Huawei, dok je Apple samo u prvoj sekundi prodaje 1. studenoga prodao iPhone u vrijednosti 300 milijuna juana, odnosno nevjerojatnih 47 milijuna dolara.

Osim toga, Dan samaca postao je i kulturni fenomen. Ove su godine večer prije završnog dana nastupile Taylor Swift i Katy Perry.

Pokušaji smanjivanja otpada

Međutim, unatoč entuzijastičnoj potrošnji najmnogoljudnije i druge najveće svjetske ekonomije, trgovci su ove godine suzdržani zbog restrikcija Pekinga na sve – od tehnologije do bogatstva. Naime, državni udar na tehnološke tvrtke uzeo je maha, a kineska su obećanja o smanjenju emisija CO2, ali i kampanja protiv društvene nejednakosti, dovela do velikog pada potrošnje.

Alibaba se ove godine također drži poruka o održivosti i proizvoda koji štede energiju, a uvodi i program recikliranja kutija za dostavu. No, čini se, bez prevelikog učinka jer sva potrošnja na Dan samaca stvara milijune tona otpada, što od proizvodnje proizvoda, što od dostavljanja paketa.

Prema pisanju Bloomberga, Greenpeace je otisak Dana samaca 2017. procijenio na 52,400 otpuštenih metričkih tona ugljičnog dioksida u proizvodnji, pakiranju i otpremi, dok je prošle godine dostavljeno gotovo četiri milijarde paketa.

20. travanj 2024 16:04