Lidertrend
StoryEditor

Koraci do osobne sreće: 4 navike sretnih ljudi

11. Svibanj 2021.

Što je uopće sreća, jedno je od onih univerzalnih, životnih pitanja koje si je makar jednom u životu postavila svaka osoba starija od sedam godina. Amerikanka Michelle Wax odlučila je otići korak dalje te umjesto da odgovor pronađe u sebi, kako sugeriraju psihoterapeuti, krenula na 'road trip' kroz 50 američkih saveznih država. U svakoj od njih pokušala je pronaći ljude koji se smatraju istinski sretnima, neovisno o njihovim 'vanjskim' okolnostima što je rezultiralo serijom od 500 intervjua, dokumentarcem i projektom American Happiness. S magazinom Fast Company Wax je podijelila tajnu sreće, odnosno četiri navike koje su zajedničke ljudima koji se smatraju sretnima.

- Često kompliciramo u vezi koncepta sreće… Već jednostavne, male promjene koje uvedemo u svakodnevicu mogu trenutačno povećati razinu zadovoljstva - kazala je Wax i dodala da ako one postanu navika, velike su šanse da ćemo se naći na put u prema dugoročnoj sreći.

1. Napravite inventuru

Da bismo kreirali unutarnju sreću prvo trebamo shvatiti što nas raduje, a što ne. Sve te stvari valja staviti na papir, a kako piše Wax, ključ je u tome da se zapisuju samo one koje osoba može kontrolirati. Sljedeći je korak organizacija vremena, odnosno otkrivanje na koji način se tijekom dana više možemo baviti stvarima koje nas vesele, a manje s onima koje crpe energiju.

2. Kreirajte listu dnevnih osjećaja

U svom istraživanju, Wax je saznala da ispunjenje određenog cilja ne garantira sreću. Naravno, ostvarenje cilja ili želje je sjajna stvar, ali ljude, u pravilu, sretnima ne čini sam čin ostvarenja već osjećaj koje ono izaziva. A osjećaj se može izvježbati. Wax zato predlaže sastavljanje liste riječi/emocija koje pojedinac želi osjetiti toga dana (npr. smireno, slobodno, nadahnuto) i koje povezuje s ostvarenjem određenog cilja. Jednom kad sastavi tu listu, kreće s usklađivanjem akcija, misli ili sadržaja sa zapisanim osjećajima. Na taj način svom danu daje smisao što, na koncu, svakoga čini sretnim.    

3. Započnite dan prema svom guštu

Ako je suditi prema istraživanju Michelle Wax, ne samo da se po jutru poznaje dan već cijeli život. Drugim riječima, dobar početak dana značajno povećava šanse za dugotrajnu sreću. I zato, umjesto da čim otvorite oči krenete u ispunjenje suludih, dnevnih obaveza, ustanite ranije i uzmite vrijeme za sebe. Odlučite kako će te provesti dan, što će vam biti prioriteti i s kakvim ćete stavom (nastojati) prolaziti kroz obaveze. Na taj način prestajemo biti 'reaktivni', ne dopuštamo da nam se stvari samo događaju već s namjerom i svjesno kreiramo vlastito iskustvo.

4.  Slijedite iskru

Čak 70 posto sretnika koje je intervjuirala Wax odlučilo je povući poteze (privatne ili poslovne) koje su prijatelji i rodbina doživjeli kao 'korak unatrag' ili pak 'ludost'. No, na kraju bi se pokazalo da su ih upravo te promjene katapultirale prema sretnijem životu. Stoga, umjesto da ignorirate iskru uzbuđenja koja se u vama javila, odlučiti je istražiti, pristupite joj za znatiželjom i saznajte kuda vas može odvesti.

20. travanj 2024 09:07