Lidertrend
StoryEditor

Kreator Gospodara prstenova, Peter Jackson i službeno postao milijarder

08. Prosinac 2021.
Peter Jackson
Nakon što je Unity Software preuzeo udjel u kompaniji Weta, Jacksonovo se bogatstvo povećalo za 600 milijuna dolara keša i 375 milijuna u dionicama

Da je svijet fantasyija itekako lukrativan dokazuje slučaj Petera Jacksona koji je i službeno – milijarder. Naime, redatelj čuvenih filmskih serijala Gospodari prstenova i Hobbit, prodao je udjel u kompaniji Weta čiji je suosnivač (on i supruga Fran Walsh drže 60 posto) Unity Softwareu i to za 1,6 milijardi dolara. Unity, tvrtka koja proizvodi softvere za video-igrice, tako postaje suvlasnikom jedne od najpoznatijih kompanija za specijalne efekte koju je Jackson, zajedno s partnerima, osnovao 1993., uoči snimanja filma Heavenly Creatures. Budući da akvizicijom Jackson dobiva najmanje 600 milijuna dolara u kešu i 375 milijuna dolara u dionicama, Forbes ga je proglasio friškim milijarderom. 

Dobar pregovarač

Od osnivanja do danas, novozelandska Weta postala je jedna od ključnih igrača u industriji zabave čije usluge kupuju vodeće holivudske produkcijske kuće. Nakon što je kompanija kreirala efekte za Heavenly Creatures, Hollywood ju je angažirao u produkciji neke od najvažnijih blockbustera posljednjih dvadesetak godina. Tako, primjerice, Weta stoji iza specijalnih efekata u Avataru, Wolverineu te, naravno, super-popularnom Gospodaru prstenova i Hobbitu koji su Wetu vinuli u zvijezde (kompanija stoji iza briljantne realizacije Golluma).

Kako nastavlja Forbes, Jackson je bio prilično bogat i prije prodaje kompanije. Prema njihovim saznanjima, zaradio je deset milijuna dolara za svaki nastavak Gospodara prstenova, a onda još deset posto od zarade na kino-blagajnama (procjenjuje se da je film utržio tri milijarde dolara). Budući da ga je uspjeh trilogije stavio u bolju pregovaračku poziciju, za Hobbita je dobio dvostruko više – 20 milijuna dolara po filmu i 20 posto od prodanih kino-ulaznica. U bićima iz mašte se, očito, krije pravo bogatstvo.

17. travanj 2024 18:49