Lidertrend
StoryEditor

Kripto investitori podigli tužbu protiv poznate zvijezde zbog zavaravajućeg reklamiranja kriptovaluta

12. Siječanj 2022.
Nakon objava na društvenim mrežama Kardashian, Paula Pierca i Floyda Mayweathera vrijednosti sumnjivog EMAX tokena pala je za 98 posto

Investitori u kriptovalute podigli su tužbu protiv jedne od najutjecajnijih javnih lica na svijetu – Kim Kardashian, boksača Floyda Mayweathera i NBA igrača Paula Piercea jer su navukli fanove na kupnju EthereumMaxa (EMAX) čija je vrijednost zbog toga pala za nevjerojatnih 98 posto. Kako prenosi Business Insider, pravnu zadovoljštinu na sudu odlučili su tražiti svi kupci (EMAX) tokena koji su u periodu od 14. svibnja do 27. lipnja 2021. nasjeli na njihove reklame objavljene na profilima društvenih mreža. Kardashian je, naime, u lipnju putem Instagram Storyja pozvala svojih 278 milijuna pratitelja da ulože u  tu malo poznatu valutu, a nakon što je Financial Conduct Authority (FCA) upozorio na štetnost promocije neprovjerene i sumnjive valute, branila se da je u objavi napomenula da ne dijeli financijske savjete te da je bilo jasno da je riječ o sponzoriranom sadržaju.

Kriva slika

Zanimljivo je što je njena sporna objava proglašena financijskim oglasom s najvećim dosegom u povijesti s obzirom na to da ju je vidio jedan od petero Amerikanaca i tri od 10 vlasnika kriptovaluta. Na sličan su način EMAX na Twitteru promovirali i bivši NBA igrač Paul Pierce te boksač Floyd Mayweather, a zbog tog zavaravajućeg oglašavanja cijena EMAX-a je pala na 0,000000017 dolara po jedinici. Kako dalje stoji u tužbi, čitav poslovni model EthereumMax počiva na promotivnim aktivnostima, prije svega influencer marketingu. Angažiraju slavne kojima pratitelji vjeruju te im plaćaju za to da ih uvjere da od EMAX Tokena mogu imati financijsku korist. Potonjim se, osim tužitelja i FCA, nedavno bavio i MMF koji je izrazio zabrinutost zbog manjka transparentnosti i nadzora. Također, povezivanje kriptovaluta s glamuroznim životom poznatih i slavnih može kod mladih stvoriti sliku da je takva vrsta ulaganja laka zarada bez ikakvih rizika.

25. travanj 2024 02:36