Lidertrend
StoryEditor

Luksuz otporan na pandemiju - Modni tajkun Bernard Arnault po bogatstvu prešišao Bezosa i Muska

25. Svibanj 2021.
Louis Vuitton (LVMH Grupa)
Ukupna vrijednost LMVH grupe procijenjena je na 320 milijardi dolara, a Arnault je svoje bogatstvo u posljednjih 14 mjeseci povećao za 110 milijardi

Malo je reći da je modnom tajkunu i vlasniku LVMH grupe Bernardu Arnaultu tjedan počeo fantastično - u ponedjeljak ujutro dočekala ga je vijest da je i službeno postao najbogatiji čovjek na svijetu. S procijenjenim bogatstvom od 186,3 milijarde dolara postao je bogatiji od Jeffa Bezosa (186 milijardi) i Elona Muska (147,3 milijardi), dvojca koji se svim silama trudi ostati na čelu Forbesove liste svjetskih milijardera. Iako Forbes vrijednost njihovog bogatstva prati u real-timeu prema cijeni dionica kompanija čiji su vlasnici, pa se pozicije često i mijenjaju (posebno prve dvije), Arnaultov uzlet je značajan i, prema mnogima, prilično neočekivan.

Arnaultov uzlet

Za razliku od mnogih igrača iz svijeta modnog luksuza, LVMH grupa je u pandemiji uspjela povećati svoje prihode. U prvom kvartalu ove godine prihode su, u usporedbi s istim periodom lani, povećali za 32 posto na 17 milijardi dolara. Ukupna vrijednost grupe je u ponedjeljak, nakon rasta cijene dionica za 0,4 posto, procijenjena na 320 milijardi dolara. Osim tih podataka, impresivan je rast Arnaultovog bogatstva - od ožujka 2020. do danas modni je tajkun bogatiji za 110 milijardi dolara (!).

Kako piše Forbes, Arnault je tako postao najbogatiji Europljanin na listi kojom tradicionalno, posljednjih dvadeset godina, dominiraju Amerikanci (Bezos, Musk, Gates, Buffet). Posljednjih godina najbogatiji Europljani bili su osnivači Aldija, Theo i Karl Albrecht, čije je bogatstvo ipak nikad nije bilo dovoljno veliko da se približe prvom mjestu. Bernard Arnault je pak na Forbesovoj listi deset najbogatijih debitirao 2005. s bogatstvom od tričavih 13 milijardi dolara. Prije dvije godine proglašen je trećim najbogatijim čovjekom na svijetu s vrijednošću od 76 milijardi dolara, a te je godine i kratko boravio na prvom mjestu, svrgnuvši dominantnog Bezosa.  

19. travanj 2024 21:31