Lidertrend
StoryEditor

Mindfulnessom u privatnom sektoru do ušteda i efikasnijih zaposlenika

15. Prosinac 2019.
Mindfulness u uredufoto Getty Images/istockphoto

Vodeće svjetske tehnološke kompanije, Google i Facebook, glavni globalni igrači poput Applea ili Unilevera, vodeće svjetske financijske kuće kao što je Aetnade, osvijestile su odavno da im najvažniji resurs onaj ljudski. A danas je više nego ikad važno mentalno zdravlje, stabilnost, posebice u svijetu ubrzanom tehnološkim napretkom, u kojem se mijenja i opis radnog mjesta, kao i opis posla.

Danas su normalni otvoreni prostori u kojima odzvanja kakofonija zvukova, u kojima se teško fokusirati, pratiti zahtjeve radnog mjesta, većeg obujma posla, brzih rokova, multitaksinga i u takvim okolnostima bitno je zadržati ne samo fokus, nego i mentalni mir i snagu.

Zato su tvrke na globalnoj razini prepoznale Mindfulness mentalnu praksu, trening kojom se vježba um. Osnova mindfulnessa je disanje i vraćanje misli u stanje balansa kako bi u kriznim situacijama um lakše vratio potrebne informacije i omogućio nam da donesemo ispravnu odluku. Mnogo je znanstvenih istraživanja kojima je potvrđeno da mindfulness povećava otpornost na stres, empatiju, koncentraciju i pamćenje. Osim toga, poboljšava emocionalnu regulaciju, sposobnost slušanja te potiče na kreativno promišljanje.

- Zato ćemo osim javnom sektoru, te radionice ponuditi i privatnom sektoru u Hrvatskoj - rekla je Iva Mia Krušlin, predsjednica Mindfulness Inicijative Hrvatska.

Riječ je o osmotjednom programu radionica koji se, primjerice, u Švedskoj uspješno provode od 2011. godine. Polaznici ga prakticiraju jednom tjedno, no tehnike trebaju koristiti i samostalno, radi stvaranja navike. Polaznici ovog programa svjedoče poboljšanoj komunikaciji, a među kolegama poboljšana je vještina slušanja i emocionalna regulacija.

- Primjerice u osiguravateljskoj kući Aetnade zaposlenici koji su prošli trening mindfulness zarađuju i to je dokazano 3.000 dolara više, efikasniji su, manje skloni stresu i produktivniji - zaključila je Iva Mia Krušlin koja je predstavila i svoju knjigu 'Priručnik za lidere - Nesebičnost u politici' u kojoj detaljno objašnjava važnost 'unutarnjeg rada' lidera i u javnom sektoru kako bi se što bolje nosili sa svim izazovima vodstva u 21. stoljeću. U knjizi također detaljno objašnjava trenutačne promjene u svijetu politike i javnog sektora, privatnog sektora i obrazovanja u cilju stvaranja sretnijeg i povezanijeg društva.

19. travanj 2024 03:19