Lidertrend
StoryEditor

Na Oscarima za satove najboljim proglašen Bulgarijev Octo Finissimo

11. Studeni 2021.
Bvlgari Octo Finissimo Perpetual Calendar Platinum
Osim što je Octo Finissimo sa svojih 5,8 milimetara najtanji trajni kalendar sat (engl. Perpetual calendar), prvi je talijanski sat koji je osvojio ovu prestižnu nagradu

Ljubitelji satova, kolekcionari i stručnjaci iz urarske industrije ovog su se vikenda okupili u Ženevi na tradicionalnoj dodjeli nagrada Grand Prix d'Horlogerie, prestižnom događaju kojeg znalci zovu Oscarom za satove. Čak 84 finalista podijeljena u ukupno 12 kategorija borili su se za nagrade, a potom se među njima birao najbolji od najboljih, sat koji je zaslužio grand prix, Aiguille d'Or. Žiri sastavljen od deset stručnjaka iz industrije, najveće je priznanje dao satu Octo Finissimo Titanium Perpetual Calendar kompanije Bulgari.

Osim što je Octo Finissimo sa svojih 5,8 milimetara najtanji trajni kalendar sat (engl. Perpetual calendar), prvi je talijanski sat koji je osvojio ovu prestižnu nagradu. Kako je tijekom primanja nagrade izjavio izvršni direktor Bulgarija, Jean-Christophe Babin, sat je najbolji primjer talijanske genijalnosti i opsesije detaljima.

Azijski brendovi

Osim Aiguille d'Ora sljedeća najprestižnija nagrada je za kategoriju Najbolji kronograf (Best Chronograph) budući da je povijest dodjele pokazala da upravo taj sat postaje poželjni kolekcionarski komad. Tako se može očekivati da će sakupljači satova, poželjeti svoju kolekciju upotpuniti s ovogodišnjim pobjednikom – Zenith Chronomaster Sportom koji je moderna verzija kultnog modela iz 1960. Na dodjeli, izvršni direktor Zenitha Julien Tornare, nagradu je posvetio upravo osmorici dizajnera koji su kreirali originalni model šezdesetih godina prošlog stoljeća te naglasio da su oni i dalje izvor inspiracije za inovaciju i kreativnost brenda.

I dok je najboljim ženskim satom proglašen Piaget Limelight Gala Precious Rainbow, dobitnici nagrada u kategorijama Muški satovi i Izazivači (Challenge) koje su, unatoč visokim očekivanjima Švicaraca, otišle u ruke kompanijama s azijskog tržišta.

Uspjeh Louis Vuittona

Nagradu u potonjoj kategoriji pokupio je relativno nepoznati kineski brend CIGA Design, dok je najboljim muškim satom proglašen Grand Seiko SLGH005. Iako kolekcionari respektiraju Seiko, ovo je tek drugi put da su osvojili nagradu na Oscarima iz svijeta satova. Također, ovogodišnja je dodjela dokazala da luksuzni brendovi koji, prije svega, žare i pale na modnom tržištu, znaju izraditi i kvalitetne satove. Louis Vuitton je, primjerice, osvojio nagrade u kategorijama Audacious (Smionost) i Diver (Ronilački satovi) u kojoj je prešišao kultne brendove iz te kategorije Doxa, Oris i Ulysse Nardin.

Unatoč prestižnom imidžu dodjele, a i činjenici da najbolje biraju veterani iz industrije, kolekcionari i novinari, neki poznati brendovi iz industrije poput Rolexa ili Patek Philippea odbijaju sudjelovati na Grand Prix d'Horlogerieiju.

25. travanj 2024 03:24