Lidertrend
StoryEditor

Na tržište stigla nova alternativa mlijeku - napitak od krumpira

03. Kolovoz 2021.
Osim što se u švedskom Dug kunu u njegov blagi i puni okus tvrde da je sjajan izvor nutrijenata, ali i da je od svih biljnih napitaka najmanje štetan za okoliš

Lukrativno tržište biljnih mlijeka postalo je bogatije za još jednog člana. Nakon mlijeka od badema, lješnjaka, zobi, riže, soje, kokosa, pa čak i graška ili sezama, na police nekih europskih trgovina stigao je novi napitak za kojeg tvrde da je najbolji po pitanju održive proizvodnje, ali i po činjenici da ne sadrži nikakve alergene.

Svijete, pozdravi mlijeko od krumpira! Naime, švedski brend Dug preuzeo je recept profesorice Eve Tornberg sa Sveučilišta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu 'emulziju od krumpira' te švedskim, kineskim i britanskim kupcima (napitak se tamo može nabaviti preko Amazona) odlučio predstaviti napitak u tri varijante - Original, Barista i Unsweetened.

Ekološki napitak

Osim što se u Dugu kunu u njegov blagi i puni okus tvrde da je dobar izvor vlakana, vitamina C, kalija, magnezija i antioksidansa te, što je još važnije, od svih biljnih napitaka najmanje štetan za okoliš. Naime, u posljednje vrijeme kritičari industrije biljnih mlijeka upozoravaju na njihovu ne-ekološku proizvodnju.

Tako, primjerice, proizvodnju sojinog napitka povezuju s uništenjem šuma iako se značajno više soje proizvodi za hranjenje stoke. Proizvodnja badema pak šteti okolišu prvenstveno zbog potrošnje golemih količina vode, ali i čestog korištenja pesticida. Iako neke velike kompanije uistinu ne brinu o ekologiji prilikom proizvodnje biljnih napitaka, činjenica jest da je, iz rakursa zaštite okoliša, još štetnija mliječna industrija.

Švedski Dug tvrdi da kad je riječ o proizvodnji napitka od krumpira, mjesta za dvojbe nema - taj je proizvod dvostruko efikasniji od bilo koje druge vrste biljnih napitaka i velike su šanse da će uskoro postati ključan izbor potrošača koji preferiraju mliječne alternative. U narednim mjesecima planiraju daljnje širenje po Kini, a potom po Europi i, kako se nadaju, ostatku svijeta.

13. travanj 2024 18:02