18. listopad 2021.

Nakon ‘pada‘ Facebooka i Instagrama, influenceri razmišljaju o migraciji na druge platforme

Osim što im je biznis ugrozio taj tehnički problem, smatraju da bi dugoročnih problema mogli imati i zbog zviždačice Frances Haugen koja Facebook optužuje za poticanje govora mržnje, dezinformacija i političkih nemira

Najgori tjedan Facebooka vrlo lako bi se mogao pretvoriti u najgori mjesec, pa čak i godinu. Naime, sedam dramatičnih sati tijekom kojih je svijet ostao bez svojih omiljenih društvenih platformi Facebooka, Instagrama i aplikacije WhatsApp, potaknuli su influencere da razmisle što će sa svojim virtualnim životom. Kako pokazuje istraživanje platforme HypeAuditor, većina je ispitanih influencera tog 'kobnog' dana zaključila da ne želi biti toliko ovisna o Facebooku i Instagramu te da biznis trebaju jačati i na drugim platformama poput TikToka ili Pinteresta.

Pad prihoda

Samo 4. listopada, na dan kad su 'pale' mreže, Facebook i Instagram izgubili su 79 milijuna dolara od oglašavanja. Budući da se ti prihodi u blagajnu društvenih mreža ulijevaju i posredstvom influencera, jasno je da su i oni doživjeli financijski štetu. Tako, primjerice, jedan influencer koji je sudjelovao u istraživanju, tvrdi da je u danima nakon 'pada' zabilježio 80 posto manje posjeta svom profilu, drugi se požalio da mu je otkazana kampanja, a treći suradnja s nekim brendovima. Osim što im je biznis unazadio taj tehnički problem, smatraju da bi dugoročnih problema mogli imati i zbog zviždačice Frances Haugen koja Facebook optužuje za poticanje govora mržnje, dezinformacija i političkih nemira.

Loš imidž

Također, influenceri su se požalili da te platforme dovoljno ne podržavaju kreatore sadržaja, ne pružaju im sigurnost; previše su orijentirane prema zaradi i brine ih što negativno utječu na mentalno zdravlje korisnika. Ono što priznaju jest i da putem Facebooka i Instagrama dosežu najveći broj korisnika; oni im omogućavaju da budu kreativni i jednostavni su za korištenje.

Iako se, dakle, ne može očekivati da će u skorije vrijeme u potpunosti okrenuti leđa tim popularnim platformama, činjenica je da im je tek sad došlo do glave kako ne mogu držati jaja u istoj košari te da svoj sadržaj trebaju diverzificirati i u većoj mjeri no ikad vrijeme trošiti i zaradu potražiti na drugim adresama, TikToku, Instagramu ili kreirati sadržaj na nezavisnim platformama.