Lidertrend
StoryEditor

Napokon sajam! I to električna verzija Auto showa!

26. Svibanj 2021.
Ivan Reis i Hrvoje Jelinić

Nakon dugo vremena s mrtve točke se pomiče sezona sajmova u Hrvatskoj, a jedan od prvih u svom premijernom izdanju je festival električne mobilnosti pod nazivom Electric EVolution Festival (EEF) koji će se od 11. do 13. lipnja održati na parkiralištu City Centar One West.

Organizator EEF-a je marketinška i event tvrtka Booster koju vode Hrvoje Jelinić i Ivan Reis koji su isplanirali ovaj događaj ranije, međutim nije bilo epidemioloških preduvjeta za njegovo održavanje. Kako su mjere krenule popuštati, tako je narastao i interes izlagača i brendova električnih vozila među kojima su Hyundai, Renault, Nissan, Dacia, Peugeot, Citroen, Mercedes Benz, Smart, Suzuki, Mitsubishi, Fiat, Audi, VW, Škoda, Seat Cupra, koji će na EEF-u izložiti aktualnu ponudu električnih i hibridnih vozila.

- Electric EVolution Festival je prvi takav festival u Hrvatskoj, a nema ih baš puno niti u svijetu. Koncipiran je i tematski prilagođen svim generacijama, pa i najmlađima, s ciljem edukacije i informiranja o električnoj mobilnosti i njenoj EVoluciji. Program će se odvijati u tri koncepcijska smjera: izložbe, stručna predavanja kojima će se približiti tematika električne mobilnosti široj javnosti i probne vožnji uz stručno vodstvo – objašnjava Hrvoje Jelinić, organizator Festivala.

EEF će u suradnji s Udrugom Strujni krug, Hrvatskim Telekomom i drugima organizirati tematska predavanja kako bi posjetiteljima na jednostavan i praktičan način približili prednosti korištenja električnih vozila - o načinima punjenja, infrastrukturi, mogućnostima subvencija i ostalim prednostima koje bi trebali znati ako se netko odluči za kupnju električnog vozila. Namjera je ugostiti i predavače iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti kako bi prezentirali planove, trendove u implementaciji ekološki prihvatljivih tehnologija.

- Termin održavanja dobro se poklopio s novim natječajem Fonda za subvencije za nabavku električnih vozila koji bi trebao biti raspisan početkom lipnja, po drukčijem modelu od prijašnjeg 'najbržeg prsta'. Po novom bi se zainteresirani kupci trebali javljati putem ovlaštenih trgovaca automobilima koji će upravo na EEF-u predstaviti svoje aktualne modele spremne za probnu vožnju. Većina vozača u Hrvatskoj do sada nije bila u prilici voziti električne automobile i sigurno će im to biti zanimljivo iskustvo – istaknuo je Jelinić.

Prema njegovim riječima, do sada je sudjelovanje potvrdilo 15 auto brendova električnih i hibridnih automobila, a sudjelovat će još i zastupnici električnih skutera, romobila i bicikla. Oni će predstaviti svoje najnovije linije vozila, kako cjenovno vrlo dostupnih, tako i luksuznijih, a bit će i nekih premijera. Službeni program organizatori će predstaviti 2. lipnja, uoči Svjetskog dana zaštite okoliša.

Inače, na tržištu Hrvatske trenutno postoji više od 25 auto brendova koji u svom portelju nude plug-in hibride i 100-posto električna vozila. U Hrvatskoj je trenutno registrirano 1.160 električnih vozila na hrvatskim prometnicama kojima je javno dostupno preko 400 punionica s više od 1000 priključaka za punjenje u 90 gradova Hrvatske.

23. travanj 2024 21:51