Lidertrend
StoryEditor

NFT je riječ godine prema Collins Dictionaryiju

28. Studeni 2021.
Iako je popularnost NFT-ija mnogima, a posebno onima koji žive van kripto-svijeta, potpuno nejasna, ekipa iz Collinsa objasnila je da je korištenje tog termina doživjelo meteorski rast od čak 11 tisuća posto u 2021

Da je slučajno 2020. bilo bi vam oprošteno ako nemate pojma što je to NFT. No, ove godine, zbog nepoznavanja tog termina mogli bi vas proglasiti kulturološkom neznalicom. Naime, prema čuvenom britanskom Collins Dictionaryiju kratica za engl. Non-fungible token ili nezamjenjivi token (žeton) – NFT je riječ godine. 

Kako smo nedavno pisali i u Lideru, NFT, pojednostavljeno, označava digitalnu imovinu, spoj jedinstvenih materijalnih i nematerijalnih, često kolekcionarskih predmeta koja vlasnicima doista može donijeti pravo bogatstvo. Tako je, primjerice, glazbenica i bivša zaručnica Elona Muska, Grimes nedavno prodala svoju digitalni kolekciju umjetnina za nevjerojatnih 4,4 milijuna funti, originalna fotografija koja stoji iza poznatog memea iz 2005. Disaster Girl ostvarila je vrijednost od 354 tisuće funti, dok je digitalni umjetnik Beeple svoj NFT na Christiesu prodao za čak 50,3 milijuna funti. Iako je popularnost NFT-ija mnogima, a posebno onima koji žive van kripto-svijeta, potpuno nejasna, ekipa iz Collinsa objasnila je da je korištenje tog termina doživjelo meteorski rast od čak 11 tisuća posto u 2021.

Dominacija 'techa'

Taj jedinstveni digitalni certifikat, tvrde leksikografi koji vode računa o Collins Corpusu koji sadrži 4,5 milijardi riječi, značajan je zbog toga što na jedinstven način sjedinjuje umjetnost, tehnologiju i trgovinu, a uspio se probiti i kroz kovid-buku što dovoljno govori o njegovoj popularnosti. Iako je, kako kažu, neobično za jednu kraticu da se koristi toliko učestalo, NFT je posvuda – na stranicama financijskih medija, društvenim mrežama, galerijama i aukcijskim kućama. Premda je još uvijek nepoznato koliko će dugo trajati taj 'hype' oko NFT-ija, činjenica je da je zbog proboja i iznenadne prisutnosti u konverzacijama diljem svijeta zaslužila biti proglašena riječju godine.

U užem izboru za riječ godine Collinsa bila su još dva termina iz svijeta tehnologije: kripto (engl. Crypto) čije je korištenje raste godišnjom stopom od 468 posto te metaverse, termin koji je skovao SF pisac Neal Stephenson 'daleke' 1992., a označava trodimenzionalni virtualni svijet.

Također, na listi riječi Collinsa koje su pretendirale na poziciju 'riječi godine' našli su se i termini koji imaju veze s pandemijom poput double-vaxxed (dvostruko cijepljen), pingdemic (pingdemija; poplava notifikacija aplikacija koje prate kontakte s potencijalno zaraženim), hybrid working (hibridni rad), ali i one iz svijeta društvenih trendova poput climate anxiety (tjeskoba izazvana klimatskim promjenama), neopronoun (zamjenica kojom se izbjegava definiranje roda), cheugy (imenica koja označava da je nešto van mode, otrcano, demode) te regencycore (moda inspirirana regentskim periodom). Lani je riječ godine bila 'lockdown', a 2019.  'climate strike' (klimatski štrajk).

19. travanj 2024 13:41