Lidertrend
StoryEditor

Novi Jaguarov FX i XF luksuz na četiri kotača

18. Listopad 2020.
Jaguar XF Sportback 2021
Osvježeni modeli u verzijama limuzine i karavana dobili su novi izgled i motore s blagom hibridnom tehnologijom

Britanski proizvođač automobila premium segmenta Jaguar osvježio je modele XF i FX u verzijama limuzine (Saloon) i karavana (Sportbrake). Osvježeni modeli dobili su novi izgled, neki bi rekli bolji, potpuno novu unutrašnjost s luksuznim materijalima i novim tehnologijama te motore s blagom hibridnom tehnologijom.

Novi XF sada se može pohvaliti potpuno novim prednjim branikom s velikim otvorima za zrak i širom maskom hladnjaka s mrežastim uzorkom koji vuče nasljeđe starih Jaguarovih modela. Detaljima je posvećena velika pozornost, pa na blatobranskim otvorima za zrak sada stoji legendarni lik jaguara u skoku – leaper. Tu su i potpuno nova premium LED četverostruka svjetla koja će dolaziti u svim izvedbama.

Podaci bez ometanja

Stražnji kraj također je promijenjen i uključuje širi branik i stražnji spojler u boji karoserije. Niz dizajnerskih finesa odaje da je to automobil snažnih performansa. Svi modeli dostupni su i uz paket Black Exterior koji upotpunjuje snažan i dinamičan izgled uz posebne elemente u crnoj boji nazvane Gloss Black.



Nova je unutrašnjost čista, luksuzna i profinjena, naglašeno povezana, i vozačevo mjesto još je više usmjereno na onoga koji upravlja vozilom. To se vidi u interaktivnom HD 12,3-inčnom zaslonu s poboljšanom grafikom i prilagodljivim prikazom koji može sadržavati navigacijsku kartu preko cijelog zaslona s uputama za skretanje, digitalne pokazivače, upravljanje medijima, popis kontakata ili pojedinosti sustava za informiranje i zabavu. Tu je također novi head-up zaslon koji vozaču daje podatke a da ga pritom minimalno ometa u vožnji.

Generacija Ingenium

Novi su i motori generacije Ingenium, i to četverocilindrični benzinski i dizelski, od kojih su dizelski opremljeni blagom hibridnom tehnologijom.

Oba motora sparena su s osmostupanjskim automatskim mjenjačem. Dizelski motor dolazi s 204 KS (150 kW) i litijsko-ionskom baterijom od 48 V, a kupci benzinaca mogu birati između dvije verzije dvolitrenoga četverocilindričnog motora od 250 ili 300 KS. Verzija s 250 KS troši osam litara i do 100 km/h stiže u 6,9 sekundi, a snažniji motor troši 8,3 litre i do 'stotke' ubrzava u 6,1 sekundu.

Na naše tržište novi Jaguari stižu kad i u ostatak Europske unije, a s obzirom na njihovu profinjenost i eleganciju ne sumnjamo da će se uskoro naći i na hrvatskim cestama. 

 

18. travanj 2024 15:15