Lidertrend
StoryEditor

Novi norveški zakon donio neobičnu zabranu

05. Srpanj 2021.
Norvežani su, ni manje ni više, zabranili retuširanje fotografija na društvenim mrežama. Novi zakon je usmjeren na oglašivače i influencere koji u plaćenim objavama koriste photoshop ne bi li fizički izgled uskladili s poželjnim, ali nerealnim standardima ljepote

Norveška je vlada izglasala novi zakon koji će kažnjavati oglašivače i influencere koji objave retuširane fotografije a da jasno ne naznače da su takve. Iako još uvijek nije poznato kako će primjena zakona izgledati u praksi ni o kakvim je kaznama točno riječ (spominju se visoke novčane, pa čak i zatvorske kazne), potez je zbilja revolucionaran te se ostaje nadati da će ga usvojiti i ostale zemlje u Europi, ali i šire. Glavni katalizatori kreiranja tog novog zakona su poražavajući podaci o utjecaju društvenih platformi poput TikToka i Instagrama na mentalno zdravlje mladih.

Proširenje zakona

Posljednjih godina brojne nevladine udruge i organizacije kritiziraju društvene mreže jer zapravo zarađuju od sadržaja koji su kod mladih glavni okidači za tjeskobu i depresiju. Čak je i britanski Royal Society for Public Health prije četiri godine upozorio da je Instagram razoran za mentalno zdravlje mlađih generacija. Norvešku odluku podržao je čitav svijet, pa čak i zajednice influencera, a mnoge im udruge ohrabruju da zakon prošire i van virtualnih granica, šire od svijeta društvenog umrežavanja. On je trenutno usmjeren na oglašivače i influencere koji u plaćenim objavama koriste photoshop ne bi li promijenili svoj fizički izgled i uskladili ga s poželjnim, ali nerealnim (i nepostojećim) standardima ljepote.

20. travanj 2024 01:53