Lidertrend
StoryEditor

Ova kompanija uvela je ‘Dan bez zoomovanja‘. Priželjkujete li takav dan u svojoj tvrtki?

21. Travanj 2021.

Beskonačni sastanci na Zoomu i preštekavanje s jednog na drugi meeting doveli su do zasićenja i zamora pa je nastao i pojam Zoom fatigue. Globalna investicijska banka Citigroup odlučila je stoga uvesti malu, ali ugodnu promjenu - zabranu videokonferencijskih poziva petkom. Nova izvršna direktorica Citigroupa Jane Fraser najavila je svojim zaposlenicima ne samo da petkom nema zoomanja, već i da se ograničavaju svi drugi interni sastanci petkom kako bi ih ohrabrila da uzmu slobodne dane i odu na godišnji ne bi li umanjili stres i iscrpljenost s kojom se suočava sve više zaposlenika koji rade od kuće. 

Rad od kuće je izbrisao radno vrijeme i granicu privatnog i poslovnog te akumulirani umor i stres sve više dolaze na vidjelo. Neke su kompanije, piše Yahoo svoje loše navike preselile online. Umjesto da se radom od kuće poboljšaju radni uvjeti i zaposlenicima se omogući uspostava ravnoteže između privatnog i poslovnog, rad od kuće je samo povećao broj nepotrebnih online sastanaka na kojima su zaposlenici prisiljeni prisustvovati.

Šefica Citigroupa najavila je i 'Citi dan za resetiranje' 28. svibnja kada će cjelokupno osoblje dobiti slobodan dan.

- Znam iz povratnih informacija koje ste mi dali, ali i iz vlastitog iskustva kako je nejasna linija između privatnog i poslovnog te kako su neumoljivi radni dani tijekom pandemije te koliko to uzima danak na naše zdravlje. To jednostavno nije održivo - napisala je Fraser u dopisu svojim zaposlenicima.

Citigroup nije jedina tvrtka koja je odlučila postaviti neke granice što se tiče videokonferencija. Teksaška tvrtka SailPoint Technologies Holdings zabranila je zoomanje svakog utorka i četvrtka između 10 sati ujutro i 12 sati popodne. To sve može poslužiti kao ideja za uvođenje sličnih praksi u hrvatske tvrtke.

17. travanj 2024 07:22