Lidertrend
StoryEditor

Petnaest godina hrvatskih sapunica

29. Prosinac 2019.
Piše:
piše Valentina Starčević
[email protected]
Nakon američkih i meksičkih sapunica koje su poharale svijet, potkraj listopada 2004. počele su se prikazivati i prve dvije hrvatske. Format je preživio unatoč ismijavanju, podcjenjivanju, analiziranju i pokušajima da se otkrije zašto ‘nešto takvo‘ ljudi vole gledati. A vole...

Prošlo je petnaest godina od kada je počelo prikazivanje hrvatskih telenovela i sapunica: potkraj listopada 2004. najprije se na HTV-u počela prikazivati 'Villa Maria', a s pet dana razmaka uslijedila je na RTL-u i 'Zabranjena ljubav'. Nakon američkih i meksičkih sapunica koje su poharale svijet mogli smo napokon vidjeti i neki hrvatski uradak iz 'sapuničarskog' svijeta. Obje serije imale su veliku gledanost i ostale zapamćene.

Na domaći način

Nakon toga slijedio je niz više ili manje uspješnih hrvatskih TV melodrama koje su po starome isprobanom receptu spletki, tajni, prijevara i zapleta rastegnutih u što više epizoda pokušale na domaći način ispričati vječnu temu o međuljudskim odnosima. Uspjeha je bilo i izvan hrvatskih granica, a dodatnu težinu serijama davali su glumci s čijim su dugogodišnjim kazališnim i filmskim radom gledatelji bili upoznati.

Zapravo telenovele

Iako smo skloni govoriti da je riječ o hrvatskim sapunicama, zapravo su to uglavnom telenovele, koje za razliku od beskrajnih sapunica imaju određeni broj epizoda. Telenovele ili televizijski romani snimaju se u Latinskoj Americi s poznatim glumcima i prikazuju u udarno vrijeme, navečer, a u Sjedinjenim Američkim Državama u sapunicama ('soap'-operama), koje se prikazuju tijekom dana, glume nepoznati glumci. Kako god bilo, sapunice su preživjele izrugivanja i ismijavanja da je riječ o drugorazrednoj zabavi za usamljene kućanice. Snimaju se i dalje i vjerojatno nikad neće otići s naših televizijskih ekrana, a mi nikad nećemo priznati da ih ipak potajno gledamo. 

Mali podsjetnik što smo sve gledali

1. Villa Maria

Broj epizoda: 160
Prikazivanje: HTV, 2004. – 2005.
Glavne uloge: Jelena Veljača, Damir Markovina, Ksenija Pajić, Žarko Radić
Zaplet: Bogati Tomislav Jurak i njegova supruga Ana imaju kćer Doru i sina Ivana. Jurakova ljubavnica Vesna supruga je bankara Maksimilijana Lovreka, njegova suparnika još s fakulteta. Dora se zaljubi u Luku Pongraca koji radi kod Jurakovih, a njezin brat Ivan ljubomoran je na Luku jer se dobro slaže s njihovim ocem. Vezi dvoje mladih protivi se Lukina majka Dunja, koja taji Lukino podrijetlo. Kroz suparništvo, moć, novac, izdaju i strasti pratili smo koloplet odnosa triju obitelji u prvoj hrvatskoj telenoveli.

2. Zabranjena ljubav

Broj epizoda: 805
Prikazivanje: RTL, 2004. – 2011.
Glavne uloge: Anita Berisha, Zoran Pribičević, Mario Valentić, Antonija Šola
Zaplet: Radnja se vrti oko blizanaca Petre Novak i Danijela Lončara koje razdvajaju odmah nakon rođenja. Godinama poslije putovi im se isprepleću i oni se, ne znajući tko su, zaljubljuju. Slijedi niz spletki i otkrivanja uznemirujućih tajni. 'Zabranjena ljubav' naglo je ukinuta u četvrtoj sezoni prikazivanja zbog pada gledanosti, ali ostala je upamćena i po pjesmi 'Srce nije kamen' Toše Proeskoga za koju je riječi napisala Antonija Šola. Serija je snimljena prema licenciji Fremantle Medije prodanoj u mnogim europskim zemljama.

3. Ponos Ratkajevih

Broj epizoda: 180
Prikazivanje: HTV, 2007. – 2008.
Glavne uloge: Božidar Alić, Sanja Vejnović, Janko Popović Volarić, Ivana Bolanča
Zaplet: Povijesna priča koja se događa od 1939. do 1948. vrti se oko grofovske obitelji Ratkaj koja se seli iz Zagreba na svoje imanje i u dvorac Miljanu. Glavni su likovi industrijalac Karlo Ratkaj, njegova supruga Veronika, njihova kći Izabela te sin Krsto. Prava je glava obitelji grofica Antonija. Veronika se nakon preseljenja ponovno sretne s bivšim zaručnikom Josipom Jurićem za kojeg se mislilo da je poginuo u Prvome svjetskom ratu. Sukobe između dviju obitelji produbljuje zabranjena ljubav između Krste Ratkaja i Jurićeve kćeri Helene.

4. Ruža vjetrova

Broj epizoda: 346
Prikazivanje: RTL, 2011. – 2013.
Glavne uloge: Anja Alač, Matko Knešaurek, Marina Fernandez, Zoran Pajić
Zaplet: U prvoj sezoni u središtu je zbivanja ljubavna priča Ines Matošić i Marka Odaka te burni odnosi obitelji Matošić, Jelavić i Odak. Druga sezona također donosi ljubavnu priču. Ovoga puta Marija Mrčela bježi od muža Ranka glumeći svoju smrt, a morska je struja nakon skoka sa suprugove jahte odnosi do plaže na kojoj je spašava dobrodušni Šimun Bartulović.

5. Dolina sunca

Broj epizoda: 210
Prikazivanje: HTV, 2009. – 2010.
Glavne uloge: Ana Vilenica, Ivan Herceg, Bojana Gregorić, Robert Kurbaša
Zaplet: Udovica Eva Kralj seli se iz Zagreba u gradić Jablanovo u kojem je njezin pokojni suprug Vjeko radio kao odvjetnik. Otkriva pritom da je Vjeko ondje imao i ljubavnicu Juliju s kojom je dobio sina Petra. Eva će se povezati s dvojicom muškaraca – bogatim Kristijanom Vitezovićem, bratom gradonačelnice Julijane Vitezović, te Andrijom Bukovcem, bivšim zatvorenikom osuđenim zbog podmetanja požara u kojem je stradala jedna osoba.

6. Larin izbor

Broj epizoda: 347
Prikazivanje: Nova TV, 2011. – 2013.
Glavne uloge: Doris Pinčić, Ivan Herceg, Filip Juričić, Jana Milić, Ecija Ojdanić
Zaplet: Iako školovana glazbenica, Splićanka Lara Božić pomoćna je kuharica u 'catering'-službi. Kao konobarica na domjenku obitelji Zlatar upoznaje Jakova Zlatara koji se vratio sa školovanja u inozemstvu. Odmah se zaljube, no Jakovljeva majka Nela otjera Laru kad ih zatekne u vrtu. Ipak, tajno se vjenčaju netom prije nego što Jakov ode na brod kao kapetan. Lara ostaje sama i trpi neprijateljstvo Jakovljeve majke i sestre Nikol. Ovu telenovelu otkupila je velika meksička medijska kuća Televisa, a uspješno se prikazivala i u arapskom svijetu.

7. Kud puklo da puklo 

Prikazivanje: Nova TV, 2014. – 2016.
Glavne uloge: Mirna Medaković, Momčilo Otašević, Vesna Tominac, Željko Pervan, Milan Štrljić
Zaplet: Djed Đuro svojim unucima Katarini, Tomislavu i Kreši oporučno ostavlja milijun eura pod uvjetom da godinu dana žive u njegovoj trošnoj kući u ličkom selu Oštrovcu. Ako ne uspiju izdržati, novac će pripasti selu. Nakon prevladavajućih ljubavnih zavrzlama u telenovelama na red je došao i hrvatski humor. Serija 'Kud puklo da puklo' potpuno je osvojila naše susjede, kao i dvadeset dvije arapske zemlje u kojima je prikazivana. Otkupljena su i prava na snimanje inačice u Mađarskoj, Češkoj, Ukrajini te Bugarskoj.

8. Drugo ime ljubavi

Broj epizoda: 160
Prikazivanje: Nova TV, od rujna 2019.
Glavne uloge: Elizabeta Brodić, Slavko Sobin, Ecija Ojdanić, Momčilo Otašević
Zaplet: Lola traži sina i usput bježi od tegobne prošlosti. Međutim, Igor, otac njezina sina, ne namjerava je pustiti tako lako. Nakon deset godina traganja pojavljuje se trag o sinu. Kako bi ga vratila, Lola se mora odreći svega. Događaji se dodatno usložnjuju kad se zaljubi u Sašu. Što će se sve događati i kako će se rasplesti ova priča koja mami suze na oči, još se ne zna jer gledatelje očekuje još mnogo epizoda u kojima će moći uživati.

26. travanj 2024 17:23