Lidertrend
StoryEditor

Pričajmo o seksu i intimnosti populacije starije od 65 godina

03. Svibanj 2021.
Fotografija kampanje 'Let's Talk The Joy of Later Life Sex
Tema seksa i intimnosti u poznim godinama u javnom diskursu ne postoji kao da stariji ne žele, ne trebaju ili ne bi smjeli voljeti ili voditi ljubav. Tu nepravdu poželjela je ispraviti britanska organizacija Relate koja je lansirala kampanju ‘Let‘s Talk The Joy of Later Life Seks‘

Iako su populaciji koja se voli nazivati progresivnom usta puna inkluzivnosti i suosjećanja prema svima, jednu temu vole zaobići u širokom luku. Iz nekog razloga tema seksa i intimnosti u poznim godinama u javnom diskursu ne postoji kao da stariji ne žele, ne trebaju ili ne bi smjeli voljeti ili voditi ljubav. Tu nepravdu poželjela je ispraviti britanska organizacija Relate koja je, zajedno s umjetničkim fotografom Rankinom i agencijom Ogilvy, lansirala kampanju 'Let's Talk The Joy of Later Life Sex'. 

Kako su objasnili u priopćenju, povod kampanje bili su poražavajući rezultati istraživanja agencije 3Gem koji su pokazali da samo jedan od pet Britanaca smatra da je u redu govoriti o seksu i intimnosti ljudi starijih od 60 godina. Većina starijih od 65 (60 posto) ne osjeća se ugodno pričati o toj temi i to najviše zbog srama (66 posto), jer o tome nisu pričali ni kad su bili mladi (64 posto), ali i zato da ne bi sugovornika doveli u neugodnu situaciju (63 posto), ne znaju kako bi tu temu uopće počeli (58 posto) ili što nemaju dovoljno samopouzdanja (57 posto). Dvije trećine starijih od 65 godina smatra da se u medijima rijetko ili nikad dotiče tema seksa i intimnosti u njihovim godinama.

Godine su broj

Kako su u priopćenju izjavili iz Relatea, nije istina da je seks samo za mlade ljude savršenih tijela. U stvarnosti, seks i intimnost u poznim godinama za različite ljude znale i različitu stvar, a ta je tema jednako bitna mladima koliko i pripadnicima starije dobne skupine. Umjetnik Rankin je pak dodao da u ovom trenutku svijet treba intimnost više no ikad i dob je zaista samo broj.

- Snaga ljubavi, ona o kojoj se pišu knjige i pjesme, snimaju filmovi, se ne mijenja kad dođemo u neke poznije godine. Ova kampanja služi tome da sruši predrasude - poručio je Rankin koji je za kampanju snimio pet starijih parova i jednu ženu koji razmjenjuju poljupce, nježnosti i dodire; demonstriraju svoj doživljaj seksa i intimnosti.

I, vjerovali ili ne, to što osjećaju protagonisti kampanje ne razlikuje se uopće od intimnih emocija mlađe populacije.

18. travanj 2024 20:05