Lidertrend
StoryEditor

Ronaldo pretekao Messija na listi najbogatijih nogometaša svijeta

22. Rujan 2021.
Cristiano Ronaldo, Juventus
Zvijezda koja rastura na nogometnom terenu jednako kao i na marketinškom zaradila je 125 milijuna dolara od čega 70 milijuna dolazi od prelaska u Manchester United

Tek što je prešao u Manchester United, talentirani Cristiano Ronaldo uspio je srušiti još jedan novi rekord: po ukupnoj zaradi pretekao je Lionela Messija i zasjeo na prvo mjesto najbogatijih nogometaša svijeta. Samo ove godine, zvijezda koja rastura na nogometnom terenu jednako kao i na marketinškom (na društvenim ga mrežama ukupno prati pola milijarde ljudi!) zaradila je 125 milijuna dolara od čega 70 milijuna dolazi od prelaska u Manchester United, dok je ostatak, osim u svom 'redovnom' poslu, zaradio od suradnje s brendovima poput Nikea, Herbalifea, Cleara i vlastitog brenda CR7 čiji je portelj proširio na parfeme, donje rublje, naočale, pa čak i hotele.

Kako piše magazin Forbes, samo tri sportaša uspijevaju u marketinškoj areni zaraditi više od Ronalda: Roger Federer (90 milijuna), LeBron James (65 milijuna) i Tiger Woods (60 milijuna).

Oprezniji s novcem

Njegov najveći rival, Lionel Messi koji je nakon 21 godine provedene u Barceloni prešao u Paris Saint Germain (PSG), ove će sezone biti plaćen 75 milijuna dolara, a ukupna će mu se zarada popeti na 110 milijuna, 15 milijuna dolara manje od Ronalda. Osim plaće koju će zaraditi igrajući za PSG, procjenjuje se da će mu ugovori s brendovima poput Adidasa, Pepsija, Jacob&Coa i Budweisera kućni budžet povećati za 30 milijuna dolara.

Prema procjeni Forbesa, deset najplaćenijih nogometaša na svijetu ovu će sezonu zaraditi ukupno 585 milijuna dolara što je porast u odnosu na lani kada su 'digli' 570 milijuna dolara. Nakon oporezivanja taj će se iznos smanjiti na 415 milijuna dolara što je svega 2,6 posto više nego lani. Kako je nedavno objavila UEFA, najveći su klubovi zbog pandemije ostali bez 8,5 milijardi dolara prihoda zbog čega su postali mnogo oprezniji kad je u pitanju upravljanje financijama.

Najbogatiji nogometaši svijeta (sezona 2021/22)

Cristiano Ronaldo (Manchester United) – 125 milijuna dolara

Tijekom svoje 18 godina duge karijere nogometni čarobnjak Ronaldo zaradio je milijardu dolara (iznos prije oporezivanja).  

Lionel Messi (Paris Saint-Germain) – 110 milijuna dolara

Ukupna Messijeva zarada u karijeri također je premašila milijardu dolara: 847 milijuna od nogometa i 350 milijuna od sponzora.

Neymar (Paris Saint-Germain) – 95 milijuna dolara  

Prije četiri godine, francuski je nogometni klub platio rekordan iznos od 222 milijuna dolara da bi Neymar, iz Barcelone, prešao u njihove redove

Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain) – 43 milijuna dolara

Mladi nogometaš Mbappe sa svoje 22 godine zarađuje više od igre, ali i od sponzora nego čuveni Ronaldo i Messi u njegovoj dobi

Mohamed Salah (Liverpool) – 41 milijun dolara

Otkako je prešao u Liverpool zločini iz mržnje prema Muslimanima pali su za 16 posto, a broj anti-muslimanskih navijačkih objava na društvenim mrežama se prepolovio

13. travanj 2024 22:52