Lidertrend
StoryEditor

Rumunjska kampanja: Dvadeset čučnjeva za besplatnu kartu za bus

19. Listopad 2021.
Cilj kampanje je potaknuti ljude da stvore zdrave navike i usvoje drugačiji životni stil. No, nije poznato je li kampanja u tome i dugoročno pomogla

U rumunjskom gradu Cluj-Napoca, građani se mogu besplatno voziti autobusom, ali uz jedan mali uvjet: moraju napraviti 20 čučnjeva. Organizatori festivala 'Sports Festival' lansirali su kampanju 'Health Ticket' (Karta zdravlja) kako bi potaknuli građane da bolje brinu o svom fizičkom zdravlju.

Iako ideja lako upada u kategoriju pomalo bizarnih, organizatori festivala su njome prilično zadovoljni. Naime, jednaka je provedena i lani, a Sports Festival je s ponosom objavio da su građani Cluja u 99 dana napravili čak milijun čučnjeva!

Čučnjevi su trend

Kako su objasnili u priopćenju, cilj im nije potaknuti ljude da se kreću kako bi dobili nešto besplatno (u ovom slučaju kartu za gradsku vožnju) već da bi im stvorili zdrave navike i motivirali na usvajanje drugačijeg životnog stila. Možda će ljudi, vjeruju u Sports Festivalu, nakon što čučnjeve odrade pred specijalnim kioskom i dobiju besplatnu kartu, poželjeti opet koji napraviti i kod kuće i, daj Bože, čučnjeve uvesti u svoju svakodnevnu rutinu.

Nažalost, ne raspolažu s podacima je li se to doista i dogodilo. No, Rumunji prvi i jedini koji su se dosjetili ove ideje. Tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014., Rusi su radili čučnjeve u zamjenu za besplatne karte za vlak, a u sklopu programa 'Fit India' 2020. Indijci su 'čučali' za karte Indian Railwaysa.

19. travanj 2024 03:33