Lidertrend
StoryEditor

S obzirom na prihode koje donosi, 550 milijuna dolara troška kraljevske obitelji zvuči k‘o tričarija

23. Travanj 2021.
Windsori od svog posla ne ubiru direktan prihod iako, prema nekim procjenama, generiraju 2,7 milijardi dolara godišnjeg prihoda državnoj blagajni

Svjetski mediji nikako da se zasite kraljevske obitelji. Nakon bombastičnog intervjua kraljice TV ekrana Oprah Winfrey s odbjeglim kraljevićem i njegovom suprugom, raspisaše se o smrti pa o pogrebu kraljičinog supruga, princa Phillipa, a sad i o tome tko će naslijediti njegovo osobno bogatstvo koje se procjenjuje na deset milijuna funti. Priča o imovini najstarijeg člana kraljevske obitelji, potaknula je i analize njihova ukupnog bogatstva, ali i njihova značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo. Usprkos nekim vjerovanjima, članovi kraljevske obitelji nisu samo pijavice na grbači britanskog puka već jedinstven britanski brend koji košta, ali i jako dobro puni državnu blagajnu. 

Prihodi Tvrtke

Kako je prenio Forbes, Tvrtka ili The Firm (kako 'tepaju' kraljevskoj obitelji) je zapravo tisuću godina star obiteljski biznis ili, preciznije, 'formalniji influencerski biznis'. Za razliku od slavnih influencera kakva je, primjerice, američka obitelj Kardashian, Windsori od svog posla ne ubiru direktan prihod iako, prema nekim procjenama, generiraju 2,7 milijardi dolara godišnjeg prihoda državnoj blagajni. Naravno, taj se iznos odnosi na predpandemijsko doba budući da većina tog prihoda dolazi kroz turizam.

Zahvaljujući kraljevskoj obitelji, vrijednost medijskih objava o Britaniji 2017. iznosila je 400 milijuna dolara, a prilični iznosi slijevaju se u državnu blagajnu na osnovu davanja licenci za proizvode koje imaju veze s Windsorima. Također, posjedovanje takozvanog 'royal warranta' (opskrbljuju obitelj proizvodima i uslugama) kompanijama jamči najmanje 10 posto veće prihode. Uzme li se u obzir ekonomska korist koju imaju biznisi, a i država, 550 milijuna dolara obiteljskog godišnjeg troška se i ne čini tako mnogo.

Mašina za novac

Osim što hrani članove obitelji, Windsori zapošljavaju na tisuće zaposlenika diljem svijeta. Samo u Buckingham palači radi 1200 ljudi, a, kako prenosi Forbes, junior IT stručnjak može očekivati godišnju plaću do 40 tisuća dolara godišnje. The Crown Estate, institucija koja upravlja kraljevskom imovinom, zapošljava 450 ljudi koji moraju osigurati da mašina za stvaranje novca besprijekorno funkcionira.

Naime, kruna u svom posjedu drži (a ne smije prodati) imovinu čija se vrijednost procjenjuje na 28 milijardi dolara, a zadatak Crown Estatea je pretvarati tu imovinu u izvor zarade. Kraljevska obitelj dobiva 25 posto ukupnih prihoda Crown Estatea (Sovereign Grant), dok 75 posto odlazi u državnu riznicu. Prema posljednjim podacima, kruna je dobila 120 milijuna dolara Sovereign Granta koje troši na 'obične' obiteljske stvari - osiguranja, putovanja, održavanje kućanstva (palača) i slično.

Svaki član kraljevske obitelji, dakako, ima i svoje malo, privatno bogatstvo. Najbogatija je, očekivano, kraljica Elizabeta koja je vlasnica nekoliko vrhunskih nekretnina poput Sandringham Housea i Balmoral Castlea te zavidne kolekcije umjetnina i nakita. Sve će to jednog dana, baš kao i većina imetka princa Phillipa, pripasti njihovom prvorođenom sinu - princu Charlesu.

20. travanj 2024 12:26