Lidertrend
StoryEditor

Sistematski pregled vozila (3): Pripremite svog limenog ljubimca za ljetne dane

22. Travanj 2020.

Pripremate svoj automobil za proljetni i ljetni dio vožnje našim cestama? Donosimo mišljenja stručnjaka o tome gdje i kako pregledati u kakvom vam je stanju vozilo prije ljetnih mjeseci, kako očistiti klimatizacijski sustav, odabrati i izbalansirati ljetne gume, nabrijati vozilo za ljetne pustolovine. U ovom nastavku savjete daje Željko Todorić, voditelj postprodaje u Autowillu.

Zima se bliži kraju, a s proljećem dolazi i priprema automobila za bržu vožnju i toplije dane. Nakon zime automobil je potrebno pomno prekontrolirati, čime ćemo mu produljiti njegov vozni vijek, a i potencijalno se spasiti od nepoželjnih kvarova. Zbog toga je preporučljivo odvesti vozilo u ovlašteni servis na stručan pregled.

  • Temeljito pranje je važno i obavezno nakon zime, jer se u unutrašnjosti blatobrana i na rubovima pragova nakuplja sol koja se može zadržati mjesecima te uništava lim vozila.
  • Povišenjem temperature, negativna djelovanja jačaju, pa automobil naviše hrđa – ljeti. Zbog toga je važno unutrašnjost pragova i podnicu oprati mlazom pod visokim tlakom.
  • Nakon pranja lako se uočavaju kritična mjesta-oštećenja i početno zahrđali dijelovi  koje treba odmah sanirati.
  • Ako ste poštovali zakon i vozili na zimskim gumama, potrebno ih je zamijeniti ljetnima jer se zimske gume brže troše pa s time imaju kraći vijek trajanja.
  • Preporuča se redovno provjeravanje tlaka u gumama jer se tlak za vrijeme toplijih dana povećava, a s njime i volumen pneumatika. To će izazvati neravnomjerno i pojačano trošenje guma, a vozne karakteristike automobila učiniti lošijima.
  • Otvaranjem poklopca motora svi elementi koji se tamo nalaze moraju biti prekontrolirani. Zbog spuštanja temperature u zimskim mjesecima ispod ništice posebnu pažnju treba obratiti na gumene dijelove da nisu previše kruti ili istrošeni. Svakako treba provjeriti rashladnu tekućinu koje ne smije nedostajati i ne smije biti previše stara, zato se preporuča posjet ovlaštenom servisu da se obavi stručni pregled vozila.
  • Dolaskom toplijih dana sve se više koristi klimatizacijski uređaj pa je stoga poželjna zamjena filtera i dezinfekcija ventilacijskih kanala. To će spriječiti nastajanje mirisa i pojavu neugodnih mirisa.
02. svibanj 2024 04:01