Lidertrend
StoryEditor

Svjetske kulinarske zvijezde i vrhunski chefovi na festivalu Taste the Mediterranean

09. Listopad 2020.
Ingrid Badurina Danielsson

Split je domaćin ovogodišnjeg, sedmog po redu, izdanja međunarodnog festivala Taste the Mediterranean, manifestacije koja je u srijedu svečano otvorena u hotelu Briig na Bačvicama i koja će do subote nizom panel diskusija, edukacija, radionica, degustacija i ekskluzivnih večera promicati mediteransku hranu, gastronomiju, proizvode i kulturnu baštinu.

Otvarajući festival koji je u Split doveo svjetske kulinarske zvijezde i vrhunske chefove, njegova direktorica Ingrid Badurina Danielsson, rekla je kako je ova velika međunarodna manifestacija, temeljena na druženju i razmjeni iskustava mediteranskih zemalja, ujedno i prilika za promociju sektora koji je među najviše pogođenima pandemijom.

Svjestan važnosti gastronomije u turističkoj ponudi je i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, koji  Hrvatsku vidi kao buduću zvijezdu europske i svjetske gastronomije. Govorio je o tome u uvodnoj festivalskoj panel diskusiji koja je bila posvećena važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma te istaknuo da gastronomija svake godine postaje sve važniji razlog turističkih dolazaka i da Hrvatsku zbog dobre hrane odabire 20 posto gostiju.

Ovogodišnje festivalsko izdanje podudara se s desetom godišnjicom uvrštenja mediteranske prehrane na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine. Nutricionistica Olja Martinić govorila je o tome kako je mediteranska prehrana bez konkurencije najzdravija na svijetu te kako bi tu znanstveno dokazanu činjenicu trebalo jasnije naglašavati gostima.

Zemlja partner ove godine je Španjolska. Bogata iskustva te mediteranske zemlje od koje bi, kada je gastronomija u pitanju, mogli puno toga naučiti, iznio je uvodno španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, njegova ekselencija Alonso Dezcallar de Mazzaredo. Španjolska se Splitu prvog dana festivala predstavlja svojim specijalitetima i vinima. Glavna kulinarska zvijezda španjolskog dana chefica je Maria Jose San Roman iz restorana Monastrelli u Alicanteu, ovjenčanog  jednom Michelinovom zvjezdicom. U splitskom hotelu Briig ona će pripremiti ekskluzivnu španjolsku večeru u pet sljedova s pratećim španjolskim vinima.

20. travanj 2024 05:14