Lidertrend
StoryEditor

The ScrapsBook - Ostaci hrane glavne su zvijezde Ikeine kuharice

01. Travanj 2021.

Čuveni prodajni lanac IKEA nedavno je dao ozbiljno obećanje - do 2030. poslovati po principu 'zero waste', odnosno sav otpad umjesto na odlagališta, spalionice i okoliš, vratiti nazad u sustav.

Kompanija će, kako su obećali, u simboličkom smislu, izmiješati svoje zaštitne boje plavu i žutu i na tržištu poslovati kao zeleni brend. Kanadska podružnica kompanije, odlučila je potaknuti i krajnje kupce da razmišljaju na 'zeleni' način i uvedu koncept 'zero wastea' i to, za početak, u svoje kuhinje.

U suradnji s deset renomiranih američkih i kanadskih kuhara osmislili su kuharicu dovitljiva imena The ScrapsBook u kojoj se nalaze recepti za jela pripremljena s kuhinjskim ostacima koji inače završavaju u smeću. U kuharici se tako mogu pronaći savjeti što učiniti s nejestivima ostacima (Jeste li znali da ljusku od jajeta možete samljeti u prah i njome ukloniti kamenac?) i recepti u kojima su ostaci vješto skriveni u jelu poput smoothieja s uvelom zelenjavom ili džema s korom od lubenice ili pak jela u kojima su ostaci glavne zvijezde poput 'špeka' od kore od banane.

Iako takva jela na prvu ne zvuče 'apetitlih', kuhari se kunu da su ukusna, a tim fotografa pobrinuo se da i izgledaju kao sa stranica kulinarskih magazina poput Bon Apetita. Naravno, sva su jela poslužena na Ikeinom posuđu od recikliranog drveta i plastike tako da je kuharica i svojevrsni katalog njihove nove linije. Kako su iz Ikee izjavili za medije, u kompaniji bi htjeli da The ScrapsBook 'stigne' u što više kućanstava diljem svijeta kako bi inspirirali ljude da uvedu te jednostavne promjene u svoje prehrambene i kulinarske navike. Čak i te male promjene, poručuju, mogu imati velik, globalni utjecaj.

25. travanj 2024 13:31