Lidertrend
StoryEditor

Tri faze kuhanja tijekom pandemije: panika, nostalgija i burn-out

31. Svibanj 2021.
Osim porasta broja ‘kućnih‘ kuhara Allrecipes.com zamijetio je i tri različita trenda koja su se mijenjala ovisno o fazama života s Covidom-19

Američka online platforma posvećena kuhanju i svemu u vezi s kulinarstvom - Allrecipes.com, nedavno je iznijela prilično zanimljive podatke u vezi s kuhanjem u pandemiji. Tijekom posljednjih 12 mjeseci, statistika im je rasla u svim kategorijama od broja posjeta jedinstvenih korisnika, broja pregleda i vremena koliko su provodili na stranici (2020. 3,3 milijarde minuta). Zbog navedenog, ekipa iz Allrecipes.com s Adweekom je podijelila tezu da su se ljudi zbog pandemije okrenuli prema sebi i promijenili svoj životni stil, a s tim u paketu je stigla i potreba da si sami kuhaju obroke pa tako i istražuju recepte. Ono što je zanimljivo jest što su, osim porasta broja kućnih kuhara, zamijetili i tri različita trenda koja su se mijenjala ovisno o fazama života s Covidom-19.

Prva faza: Kreativne supstitucije

U prvim danima od proglašenja pandemije kupci su pohrlili u trgovine u nabavku osnovnih namirnica. Budući da su mnogi ostali bez kvasaca, brašna i sličnih namirnica ili pak živjeli u strahu da će doći do opće oskudice pa špajze natovarili konzervama i smrznutom hranom, na Allrecipesu su se dali u potragu za odgovorima poput koji 'koje namirnice koristiti kad se ostane bez osnovnih' ili '24 recepta s konzerviranom tunom'.

Druga faza: Novi recepti i nostalgija

U drugoj fazi pandemije, korisnici su se polako počeli navikavati na nove okolnosti. Vrijeme provedeno u četiri zida odlučili su iskoristiti za stjecanje novih vještina poput kuhanja i isprobavanju novih jela. Mnoge je 'puknula' i nostalgija tako da su u ovoj fazi poželjeli rekreirati jela iz restorana koja su posjećivali u starom normalnom ili obroke kakve su im kuhale mame i bake. Tada su bili popularni recepti sa sintagmom 'za početnike', članci o tome kako izraditi svoj kvasac, ukrasiti focacciu, najbolji recepti iz šezdesetih ili bakina comfort-hrana.

Treća faza: Burnout

U ovoj su fazi mnogi kuhari počeli osjećati simptome 'sagorijevanja' i nedostatka inspiracije. Allrecipes su posjećivali u potrazi za jednostavnim, kreativnim, ali i jeftinijim obrocima pa su tako bili čitani naslovi poput '14 ideja za večeru za manje od dva dolara po serviranju', 'Brzi obrok s manje od pet sastojaka' ili 'Ukusne i drugačije stvari koje možete napraviti s mljevenom govedinom'.

Iako je, kako zaključuju iz Allrecipes, mnogim kuharima do treće faze pandemije splasnuo entuzijazam i želja za kuhanjem, vrlo je vjerojatno da će se mnoge nove kulinarske navike zadržati i u 'novom normalnom'. Osim što su novopečeni kuhari otkrili da mogu prirediti sjajan obrok, naučili su i da ih priprema hrane može opustiti i zabaviti. Zbog tog stečenog samopouzdanja i otkrivene radosti kuhanja, nema razloga da s tom praksom ne nastave i u budućnosti. Posebno ako ne moraju kuhati svaki dan. 

19. travanj 2024 18:58