Lidertrend
StoryEditor

Trumpova društvena platforma mogla bi vrijediti deset milijardi dolara

23. Studeni 2021.
Donald Trump
Investitori su posebno optimistični nakon što se SPAC uključio u igru, ali i nakon što je 37 posto korisnika izjavilo da će podržati Trumpov Truth

Nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump dobio košaricu s društvenih mreža Twitter i Facebook, nije mu preostalo ništa drugo nego osnovati – vlastitu. Posljednjih mjeseci mediji pišu o njegovoj Truth platformi koja će poslovati u sklopu Trump Media and Technology grupe. Iako je datum lansiranja platforme još uvijek nepoznat, Forbes piše kako investitori procjenjuju da bi taj biznis mogao vrijediti nevjerojatnih deset milijardi dolara. Taj optimizam tumače uključivanjem SPAC-a (Special Purpose Acquisition Company) u igru. Naime, SPAC je, u osnovi, fiktivna tvrtka preko koje ulagači (profesionalni investitori, biznismeni) ulažu u novi biznis, pripremaju kompaniju za izlazak na burzu i/ili za njeno preuzimanje.

Također, za razliku od IPO-a, kompanija koja u javnost izlazi putem SPAC-a može brže i efikasnije prikupiti investicije. Osim što se oko tog novog američkog modela financiranja digao hype, prisutan je i u vezi Trumpove mreže s kojom se biznismen kani suprotstaviti dominaciji 'big techa'.

Veliki hype

Kako je Forbesu kazao pravnik i ekonomski stručnjak Michael Klausner, 'kombinirate li hype s hypeom, dobijete hype na kvadrat' stoga ne treba čuditi što investitori gaje velike nade u Trumpov novi biznis. Taj bivši američki predsjednik i biznismen navikao je dizati prašinu svojim potezima i, vrlo često, medijskim istupima, ali oni ne uspijevaju predugo držati pozornost publike.

Nova platforma je prilika da privuče i zadrži publiku na duže staze, a premda je riječ o rizičnijem potezu od, primjerice, pisanja knjige, ideja je, nema dvojbe, lukrativna. Kako nastavlja Forbes, investitori vjeruju u Trumpovu sljedbu i smatraju da bi se te brojke mogle lako pretvoriti u dolare. Prije nego što je izbačen s društvenih platformi, Donald Trump je brojao preko 150 milijuna sljedbenika. U nedavnom istraživanju koje je proveo Politico, čak je 37 posto ispitanika izjavilo da će podržati Trumpovu društvenu mrežu. A to nešto znači. Naime, investitori procjenjuju da je vrijednost svakog korisnika na, primjerice Twitteru, 189 dolara, a kad bi samo trećina Trumpovih pratitelja (na Twitteru ih je bilo 89 milijuna) dnevno koristila njegovu društvenu platformu ona bi, teoretski, vrijedila 5,6 milijardi dolara.

No, u ovom trenutku, investitori i dalje gađaju na slijepo budući da konačnog proizvoda još uvijek nema. Iako se svojedobno najavljivalo da će mreža, u svojoj beta verziji, svjetlo dana ugledati ovog mjeseca, izgledno je da do sljedeće godine neće biti ništa od Trutha.

24. travanj 2024 20:29