Lidertrend
StoryEditor

UK planira zabraniti retuširane fotografije na društvenim mrežama

15. Siječanj 2022.
fake lažna slika fotošop
Inicijativa je potaknuta poražavajući podacima o 41-postotnom rastu broja bolničkih liječenja zbog anoreksije, bulimije i poremećaja u prehrani kod mlađih od 17 godina

Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je slijediti norveški primjer i influencerima zakonom zabraniti korištenje fotošopa u plaćenim postovima. U parlamentu se trenutno raspravlja o prijedlogu zakona ‘Digitally Altered Bill‘ kojeg je predstavio dr. Luke Evans, liječnik i torijevac, kako bi se, među ostalim, stalo na kraj problemu tjelesne dismorfije, odnosno iskrivljenog doživljaja fizičkog izgleda. Inicijativa da se, po uzoru na Norvešku, kazne javne osobe i influenceri koji bez oznake objavljuju fotošopirani sadržaj potaknuta je poražavajućim podacima koje je britanskoj javnosti predstavio National Health Service. Naime, NHS je zabilježio 41-postotni rast  bolničkog liječenja zbog anoreksije, bulimije i poremećaja u prehrani među mlađima od 17 godina.

Plaćeni postovi

- Svatko tko je plaćen da na društvenim mrežama objavi uređenu fotografiju ili svaki oglašivači, izdavač i broadcaster koji zarađuje od uređene fotografije, trebao bi u vezi toga biti iskren i transparentan – rekao je medijima zastupnik Evans. Iako još uvijek postoji niz pitanja u vezi toga kako će se zakon provoditi, poznato je da će regulatori biti usredotočeni na sponzorirane sadržaje te da će dio posla pasti na leđa organizacije za regulaciju marketinškog tržišta Advertising Standards Authority. Promotori zakona su uvjereni da će sama činjenica da se donosi spriječiti mnoge influencere i brendove da objave editirani sadržaj. Dobra je stvar i ta što bi primjer Ujedinjenog Kraljevstva mogle slijediti i druge zemlje (baš kao što je i UK Norvešku). Naime, publika je ovo ljeto pozdravila norveški potez, ali je posumnjala u njegove učinke s obzirom na to da su korisnici izloženi globalnom sadržaju. Što više zemalja odluči pravno regulirati praksu objavljivanja editiranog sadržaja, veće su šanse da će ciljevi zbog kojeg se zakon donosi biti i ostvareni.

25. travanj 2024 08:47