Lidertrend
StoryEditor

Ultra-fast fashion brend Shein na udaru kritika zbog projekta ‘100k challenge‘

24. Kolovoz 2021.
project runwayfoto Shutterstock
Korisnici napadaju mentore i žiri dizajnerskog natjecanja, jer smatraju da sudjelovanjem samo potiču poslovnu (ne)kulturu Sheina

Shein, kineski ultra-fast fashion brend, omiljen među TikTok generacijom, prošlog je tjedna najavio skori početak njihova dizajnerskog natjecanja 'SHEIN 100k challenge'. U toj sheinovskoj verziji popularnog šoua 'Project runway' koji će se u četiri dijela prikazivati na aplikaciji i YouTube kanalu brenda, snage će odmjeriti 30 mladih dizajnera, a pobjednik biti nagrađen novčanom nagradom od 100 tisuća dolara.

Shein je uspio okupiti žiri sastavljen od svjetski poznatih modnih lica i influencera pa će tako sudbinu kandidata krojiti dizajner Christian Siriano, stilist Law Roach, osnivačica Loveseena i bivša kreativna direktorica J.Crewa Jenna Lyons, urednica InStylea Lauren Pantin i infleuncerica Khloe Kardashian. I sve bi to bilo krasno (sjajan tim, golema publika, inovativan format) da Sheinov projekt nisu razapeli korisnici društvenih mreža. Razlog? Sheinova poslovna (ne)kultura.

Pokradanje ideja

Kineski Shein postao je popularan među modernom, mladom publikom jer u rekordnom roku uspijeva odgovoriti na njihove želje, izbaciti trendovske komade odjeće i prodavati ih po prilično niskim cijenama. Golemi apetiti TikTok generacije su tako zadovoljeni, ali za visoku cijenu. Naime, Shein nerijetko optužuju da izrabljuje radnu snagu (što nije dokazano), ali i krade tuđi dizajn i to ne samo velikim, luksuznim brendova što je postala uobičajena praksa 'brzih' modnih lanaca već ideje mladih, talentiranih dizajnera koji pokušavaju pronaći svoje mjesto na tržištu.

Tu poslovnu (ne)kulturu revno bilježe blogovi poput Diet Prade i dijele korisnici, ali i sami dizajneri po svojim profilima. Nakon što su spomenuta, eminentna imena iz svijeta mode i medija objavili da u Sheinovom šou sudjeluju kao mentori i članovi žirija, krenula je paljba. Komentari se svode na to da ih smatraju licemjerima, plaćenicima koji sudjelovanjem u projektu koji tobože potiče mlade dizajnere zapravo ohrabruju Shein da ih nastavi potkradati.

Neki od članova žirija negativne komentare brišu, a neki mole fanove da se suzdrže negativnosti i podrže taj, za mlade dizajnere, značajan projekt. Shein nije komentirao odmazdu korisnika društvenih mreža te nastavlja s planiranim projektom, iako je jasno da se tako lako neće riješiti imidža ultra-fast lopova tuđih ideja.

19. travanj 2024 08:25