Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Dašak retrodizajna iz Nissanove radionice

27. Rujan 2020.
nissan z proto side_1
Izvana retro, a unutra budućnost koju krase 12,3-inčni digitalni ekran multimedije koji se nalazi u središtu kokpita, digitalna instrumentna ploča i atraktivni žuti detalji

Prošlog tjedna japanski proizvođač automobila Nissan vratio nas je malo u prošlost predstavljanjem svoga novog modela Z Proto koji svojim retrodizajnom i bojom odaje počast nasljeđu modela Z još iz 1969., kad je predstavljen prvi originalni sportski Nissan Fairlady Z.
Od zadnjeg modela Z prošlo je malo više od deset godina kada je Nissan na tržište pustio 370Z, a sada Z Proto od tog modela preuzima prednju masku, koja je gotovo ista kao u deset godina starog modela.

Isto i različito

No to nije sve što je Z Porto preuzeo od starijih modela. Detalji na svjetlima slični su kao na modelu 240Z, a stražnji kraj podsjeća na model 300ZX, dok prednja rešetka izgleda gotovo isto kao i kod 370Z-a. Iako dolazi u retrodizajnu, u Nissanu nisu propustili uklopiti i moderne dijelove pa je dobar dio automobila napravljen od ugljikovih vlakana.

Z Proto je dug 4382, širok 1849 i visok 1311 mm, a dolazi s gumama 255/40 R19 sprijeda i 285/35 R19 straga. Izvana retro, a unutra budućnost koju krasi 12,3-inčni digitalni ekran multimedije koji se nalazi u središtu kokpita, kao i digitalna instrumentna ploča.



Za razliku od mnogih novih automobila Z Proto dolazi s ručnim mjenjačem koji će znati cijeniti svi ljubitelji sportske vožnje. Unutrašnjost automobila ukrašena je žutim detaljima, što daje na atraktivnosti, a uz ručni mjenjač tu je i klasična ručna kočnica, detalj koji polako nestaje iz novih automobila.

Jedan od deset

Iako specifikacije motora nisu objavljenje poznato je da će Z Porto pokretati V6 twin turbo motor uparen sa spomenutim šeststupanjskim ručnim mjenjačem, koji bi trebao proizvoditi oko 400 KS, 70 više od prethodnika.

Iz Nissana kažu da je novi Z i više nego moćan automobil te da je stvoren kako bi ostvario vezu s vozačem tijekom svih cestovnih avantura. Iz tvrtke nisu rekli kada će serijska izvedba Z Prota stići na tržište iako se pretpostavlja da će to biti potkraj 2021. godine. Također, iz Nissana su istaknuli kako je Z Porto samo jedan od deset modela koje će tvrtka predstaviti u iduće dvije godine. 

20. travanj 2024 02:22