Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Film Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera

11. Siječanj 2020.
Piše:
piše Vedran Harča
[email protected]

Poslije 42 godine i devet filmova ZF saga o jedi-vitezovima i vječnoj borbi s tamnom stranom Sile napokon je došla do kraja. Samim time 'Uspon Skywalkera' trebao je biti veliko finale jednog od najslavnijih serijala u povijesti sedme umjetnosti, što bi teško pošlo za rukom i mnogo boljem ostvarenju.

Redateljski dio posla J. J. Abrams obavio je bez pogreške, pa su i legendarni obračuni svjetlosnim mačevima i svemirske bitke uistinu spektakularni.

Problem devetih 'Ratova zvijezda', međutim, krije se u scenariju koji Abrams potpisuje s Chrisom Terriom i koji u najboljim trenucima djeluje kao kompilacija prethodnika, a u najgorim previše naivno čak i u kontekstu Disneyjeve produkcije. Autogolom možemo smatrati i uskrsnuće glavnog negativca, u prošlom nastavku ubijenog Palpatinea, posebno jer je velika tajna koju dijeli s posljednjom nadom jedia, mlađahnom Rey, odrađena previše slično šokantnom obratu iz filma 'Imperij uzvraća udarac'.

Tu su i krajnje prvoloptaški dijalozi te neuvjerljivo iskupljenje Kyla Rena, zbog čega je ovaj film na kraju nadmašio samo katastrofalnu trilogiju o pretvaranju Anakina Skywalkera u Dartha Vadera.

  • Režija: J. J. Abrams
  • Glavne uloge: Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Carrie Fisher
  • Star Wars: The Rise of Skywalker, 141 minuta, SAD, 2019.
20. travanj 2024 11:37