Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Novi Sorento stiže u ‘plug-in‘ hibridnoj verziji

08. Studeni 2020.
Drugi elektrificirani model u ponudi Sorenta kombinira turbobenzinski motor i elektromotor te mogućnost vožnje isključivo na struju na kraćim dionicama

Prvi put u svojoj osamnaestogodišnjoj povijesti Kia je predstavila SUV koji dolazi u plug-in hibridnoj verziji.

Kia Sorento plug-in hibrid je drugi elektrificirani model u ponudi novog Sorenta koji kombinira turbobenzinski motor i elektromotor te mogućnost vožnje isključivo na struju na kraćim dionicama.

Nova Kia Sorento je tako postala najčišća verzija Sorenta u Europi, ali i najsnažnija. Pokreće je 1,6-litreni T-GDi motor sa 180 KS i okretnim momentom od 265 Nm, a motor radi u kombinaciji s litij-ionskim baterijskim sklopom kapaciteta od 13,8 kWh i sa 66,9-kilovatnim elektromotorom okretnog momenta od 304 Nm. Sve to daje plug-in hibridnom Sorentu ukupno 265 KS. Motor je uparen sa šeststupanjskim automatskim mjenjačem.

Samo da je prostrano

Također, motor donosi najnovije Kijine SmartStream inovacije, uključujući tehnologiju vremenski promjenjivog upravljanja otvaranja ventila (CVVD – Continuously Variable Valve Duration), koja podešava trajanje otvaranja i zatvaranja ventila s obzirom na uvjete vožnje, što rezultira optimalnom vožnjom i manjom potrošnjom goriva. Novi Sorento može se pohvaliti velikom prostranošću, što se i očekuje od jednog SUV-a, a tu je i golema kabina za pet do sedam osoba i veliki prtljažnik, jedan od većih u klasi.

Sedam godina jamstva

Novi je Sorento zadržao moderno dizajniranu vanjštinu kao ostale izvedbe, a izvana se razlikuje samo po oznaci 'eco plug-in' te priključku za punjenje strujom na desnom boku, dok je otvor spremnika goriva s lijeve strane. Što se unutrašnjosti tiče, hibridni Sorento nije doživio velike preinake u odnosu na osnovni model, osim što je digitalna ploča od 12,3 inča nešto redizajnirana, a infozabavni sustav s 10,25-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir daje nove funkcionalnosti za vozača. Prodaja u Europi počinje početkom 2021. godine, a kao i ostale Kije i novi Sorento će pružati najdulje europsko jamstvo – sedam godina za cijelo vozilo, ali i baterije. 

25. travanj 2024 08:06