Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Prošli mjesec u Hrvatskoj prodano čak 111 Teslinih automobila

18. Srpanj 2021.
Tesla Model Y
Nakon Modela 3, Modela S i Modela X na tržište stiže kompaktni SUV, Model Y, koji će domaćim kupcima biti dostupan u dvije varijante: Long Range AWD i Performance. Zahvaljujući subvencijama za ‘plug--in‘ hibride i električne automobile i taj bi model mogao dobro proći na domaćem tržištu

Tesla je u lipnju u Hrvatskoj zabilježio rekordnu prodaju svojih automobila zahvaljujući subvencijama za plug-ih hibride i električne automobile. Taj američki proizvođač električnih automobila prodao je prošli mjesec 111 automobila na našem tržištu, a sada će kupcima ponuditi i novi Model Y. Nakon Modela 3, Modela S i Modela X, na tržište stiže taj kompaktni SUV, koji će domaćim kupcima biti dostupan u dvije varijante – Long Range AWD i Performance.

Razlika u dosegu i brzini

Long Range AWD i Performance imaju po dva elektromotora kao i pogon na sva četiri kotača, a razlika između ta dva modela je u dosegu i brzini. Long Range AWD odlikuje se dosegom od 505 kilometara prema WLTP-u, Performance se hvali ubrzanjem, pa do stotke stiže za svega 3,7 sekundi. Inače, model Long Range do stotke ubrzava za pet sekundi, a Performance može prijeći tek 25 kilometara manje od Long Rangea. Također, razlika je i u maksimalnoj brzini, pa Performance postiže zavidnih 241 km/h, a Long Range ograničen je na samo 217 km/h.

Paprena cijena

Kada pričamo o cijeni, dolazimo do paprenih podataka jer model Long Range AWD starta s cijenom od 499.990 kuna, a Performance stoji 549.990 kuna. Naravno, pola milijuna kuna je tek početna cijena, recimo, nadoplata za veće kotače stoji 17 tisuća kuna, a ako ne želite voziti bijelog Teslu, već crnog, sivog ili plavog potrebno je dodati još devet tisuća kuna, a za one kojima je crvena omiljena boja, za 17 tisuća kuna će je i dobiti.

Ista priča je i u unutrašnjosti automobila, pa putnička kabina dolazi serijski u crnoj boji, a uz nadoplatu od devet tisuća kuna crna može postati bijela. Moguće su još samo dvije nadoplate, a jedna isključuje drugu. Za 28.500 kn birate poboljšani autopilot koji donosi navigaciju, automatsku promjenu trake i automatsko parkiranje, a za 56.500 kuna tu je mogućnost potpuno samostalne vožnje koja donosi poboljšani autopilot te automatsko zaustavljanje na semaforu i kod znakova obveznog zaustavljanja. Prvi Model Y na ulicama će biti u izdanju Long Range AWD i očekuje se početkom jeseni, a Performance će na ulicama zasjati početkom 2022. godine. 

17. travanj 2024 21:56