Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Prva dva kompaktna električna SUV-a iz Audija

25. Travanj 2021.
Piše:
piše Jozo Knez
[email protected]
Ljubitelje će oduševiti novom dimenzijom prostora i revolucionarnim rješenjima rukovanja, prikaza i sustava potpore, a tu je i ‘augmented reality head-up‘ zaslon koji spaja virtualni i stvarni svijet

Audi je prošlog tjedna predstavio dva nova modela: Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron, prve kompaktne električne SUV-ove koji stižu iz te kompanije. Oba oduševljavaju novom dimenzijom prostora u unutrašnjosti te revolucionarnim rješenjima rukovanja, prikaza i sustava potpore, a tu je i augmented reality head-up zaslon koji spaja virtualni i stvarni svijet na jedan sasvim nov način. Nakon što je prije mjesec dana predstavio nove GT električne modele koji su ipak u višem cjenovnom rangu, s ova dva modela Audi će se približiti običnim građanima, tj. kupcima.

Impresionira proporcijama

Pogonski sustav dolazi u tri varijante, s tim da se model s najvećom snagom diči s 220 kW, tj. 299 KS, a svim modelima zajednička je vožnja bez lokalnih emisija, ali i veliki doseg te kratko vrijeme punjenja od svega desetak minuta za doseg od oko 130 kilometara u idealnim uvjetima.



Vanjski dizajn oba modela impresionira proporcijama, a kod modela Audi Q4 Sportback e-tron posebno niska linija krova nalik onoj kod coupé modela prelazi u ekspresivno dizajniran stražnji dio vozila, na kojem je spojler smješten nisko na dvodijelnom staklu. Iako je riječ o kompaktnom SUV-u, iz Audija tvrde da vozilo putnicima osigurava dodatnu prostranost koja nadmašuje uobičajene dimenzije klase te da je usporediva s višom klasom SUV vozila, baš kao i prtljažnik, koji premašuje dimenzije vezane uz kompaktnu klasu vozila.

Digitalni upravljač

Unutrašnjost modela Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron doima se prostranom i prozračnom, a instrumentna ploča usmjerena je prema vozaču. Podijeljena je na zasebna područja i sadrži dva zaslona koja su istodobno dizajnerski elementi. Potpuno je novo i kolo upravljača, s dodirnim površinama putem kojih vozač može upravljati digitalnim kombiniranim instrumentom. Infozabavnim sustavom i navigacijom uglavnom se upravlja putem središnjeg MMI dodirnog zaslona, koji će potkraj godine biti dostupan i u najvećoj varijanti s veličinom od 11,6 inča. Kad će novi modeli stići na naše tržište ne zna se, kao ni njihova cijena, koja se zna za Njemačku, gdje će se za osnovni Q4 e-tron morati izdvojiti oko 41.900 eura. 

19. travanj 2024 02:32