Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Prvi hibridni serijski McLaren stajat će ‘samo‘ milijun i pol kuna

07. Ožujak 2021.
McLaren
McLaren Artura može se podičiti hibridnim pogonskim sustavom High-Performance Hybrid, što će taj superautomobil učiniti najštedljivijim McLarenom do sada – iako, naravno, vlasnici ovakvih automobila ne razmišljaju previše o potrošnji i štedljivosti

McLaren je prošloga tjedna predstavio Arturu, svoj prvi serijski superautomobil na hibridni pogon s kojim, kažu u tvrtki, ulaze u novu eru. McLaren Artura može se podičiti hibridnim pogonskim sustavom High-Performance Hybrid, što će taj superautomobil učiniti najštedljivijim McLarenom do sada – iako znamo da vlasnici takvih automobila ne razmišljaju previše o potrošnji i štedljivosti, no svakako je dobro za tvrtku da se može pohvaliti nečim takvim.

Ubrzanje iz snova

Artura je također prvi model tog proizvođača izrađen na superlakoj arhitekturi od ugljikovih vlakana i s aluminijskom šasijom, zbog čega je izrazito lagan, pri čemu je najmanja masa praznog vozila samo 1395 kilograma. Pogoni ga trolitreni turbo V6 benzinski motor koji s hibridnim sustavom proizvodi 680 KS i 720 Nm okretnog momenta, a baterija ima kapacitet od 7,4 kWh, što će mu omogućiti prelazak tridesetak kilometara samo na struju. U slučaju vožnje na struju brzina automobila ograničena je na 130 km/h.

Snažni V6 motor daje Arturi početno ubrzanje iz snova: do 100 km/h stiže u samo tri sekunde, do 200 km/h u 8,3 sekunde, a do 300 km/h (da, dobro ste pročitali) u samo 21,5 sekundi. Maksimalna brzina ograničena je na suludih 330 km/h.

Spoj luksuza i sporta

Spomenuli smo da je to najštedljiviji McLaren do sada. Očekivana je potrošnja goriva oko 5,6 litara na sto kilometara. Unutrašnjost automobila spoj je luksuza i sporta, pa su tu i sportska sjedala bez kakvih takav automobil ne bi mogao funkcionirati.

Tu je i digitalna instrumentna ploča, ali i središnji multimedijski zaslon okrenut okomito i usmjeren na vozača s mogućnošću povezivanja s pametnim telefonima. Vanjski izgled vozila ne treba posebno komentirati jer ipak je riječ o McLarenu – svi modeli odišu elegantnom sportskom agresijom. Osnovna izvedba stajat će oko 1,6 milijuna kuna. 

20. travanj 2024 11:47